Имахме малко забравени сливи в хладилника, за които трябваше спешно да измислим нещо. Мити вече е пръв помощник в кухнята и с него забъркахме тази лесна и много вкусна рецепта.
ПРОДУКТИ
2 яйца
120 гр брашно
щипка сол
120 гр масло
150 гр захар
500 гр сливи
1 пакетче бакпулвер
1 с.л. канела
ПРИГОТВЯНЕ
Сливите се измиват. Ако използвате сини сливи, разрязват се на половинки и се маха костилката. Ако използвате от едрите кръгли сливи, може да се нарежат и на по-малки резени. Оставят се да се изцедят от водата.
Фурната се включва на 170 градуса с вентилатор да загрее.
Маслото (на стайна температура) се разбива със захарта но пухкав блед крем. Добавят се яйцата едно по едно при непрекъснато разбиване.
Брашното се пресява със солта и бакпулвера. На части се прибавя към яйчено-маслената смес и се разбива до хомогенност.
Тавичка с падащо дъно се застила с хартия за печене. Сместа за сладкиша се изсипва и се разстила равномерно. Отгоре се нареждат сливите – с вътрешността нагоре. Поръсва се с канелата.
Пече се около 30-40 мин. до готовност. Може да проверите с клечка за зъби дали се е изпекло добре. Оставя се да се охлади напълно, преди да се извади от тавичката.
Гарнира се с топка ванилов сладолед при сервиране.