Приготвям тези сурови бонбони на око и всеки път с различен микс от продукти. Описаните по-долу съставки и пропорции са ориентировъчни. В зависимост от избраните ядки и плодове, може да е необходимо по-голямо или по-малко количество овесени ядки, кокос или тахан за “спойка”.
Тези сурови бонбони изчезват за минути, но без угризения.
Съставки
1/3 ч.ч. фини овесени ядки
1/2 ч.ч. сурови ядки (бадеми, лешници, орехи, кашу)
1/4 ч.ч. кокосови стърготини
1 с.л. сусамов или лешников тахан
1 с.л. мед
10 фурми
4-5 сушени сини сливи, кайсии или смокини
Шепа стафиди и/или сушени червени боровинки
По желание: 1/2 к.л. канела; годжи бери
За овалване: брашно от рожков (или натурално какао), кокосови стърготини, смлени орехи, сусам
Начин на приготвяне
- Овесените ядки се смилат в блендер. Към тях се прибавят ядките и отново се смилат добре.
- В блендера се изсипват и обезкостените фурми и останалите сушени плодове и се смилат добре. По желание може да се прибави и малко годжи бери.
- Прибавят се кокосовите стърготини, сусамовият тахан и меда. По желание може да се прибави и канела, брашно от рожков, ванилия, годжи бери.
- Отново се миксира всичко добре. Ще се получи гъста лепкава каша.
- Прегответе за овалването отделни купички според предпочитанията си – с брашно от рожков, с какао, с кокосови стърготини, със смлени орехи или сусам.
- Загребва се по малко с ръце и се оформят топчета с големина на бонбон. Всяко топче се овалва в избраната съставка и се поставя в хартиена кошничка. Ако нямате кошнички за бонбони, използвайте такива за мъфини или просто хартия за печене.
- Бонбоните се съхраняват в хладилник в затворена кутия.
Ако рецептата за сурови бонбони ви харесва, вижте и нашите домашни многозърнести блокчета.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.