Чудя се защо “тиквеник” се използва като обидна метафора. Ама това е чудесен десерт, не така с лошо за него 😊. Обичам тиквата във всичките й вариации в менюто. Кари я предпочита в ролята на зеленчук в крем супа. Аз пък съм фен на десертите с тиква (като в нашия чийзкейк). Баницата с тиква също е сред любимите рецепти през зимата, а с наближаването на Коледа си е направо в задължителния списък.
Съставки
1 пакет фини точени кори (500 гр)
1 кг тиква (почистена и обелена)
1 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. златни стафиди
1 ч.ч. орехи
3 с.л. олио + допълнително за подмазване
1 ч.л. канела на прах
1/4 ч.л. джинджифил на прах
1/4 ч.л. индийско орехче на прах
Пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне
- Тиквата се настъргва с едро ренде или в блендер.
- В тенджера на котлона се поставя настърганата тиква, 3 с.л. олио и захарта и на среден огън се задушава, докато тиквата омекне. Отделената от тиквата вода се изпарява и се получава нещо като гъста каша.
- Към сварената тиква се добавят орехите, накълцани на ситно, стафидите и подправките (канела, индийско орехче и джинджифил). Разбърква се и сместа се оставя да поизстине.
- Тавичка (кръгла или правоъгълна) се подмазва с малко олио. Фурната се включва на 180 градуса.
- Фините точени кори се разстилат по две и с помощта на четка се намазнява с олио горната кора.
- На късата страна се разстила от сместа. Навива се на стегнато руло и се реди в подмазаната тавичка. Така продължаваме и с останалите кори.
- Отгоре също се поръсва с малко олио, особено крайчетата.
- Тиквената баница се пече в загрятата фурна до златисто, около 40 мин.
- След като поизстине, се поръсва с пудра захар. Гарнира се с топка ванилов сладолед.
Припомняме ви и още една рецепта за сладка баница, този път с локум.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.