Обожавам тирамису и италианската кухня изобщо. Класическото италианско тирамису се приготвя със сирене маскарпоне и яйца. А бишкотите Савоярди се напояват със силно еспресо, каквото италианците умеят да правят отлично.
През двете ми бременности обаче бягах от всички десерти със сурови яйца. А силното кафе и ликьор също не бяха добра идея. Така си съчиних една изменена версия на любимия десерт. Всъщност изобщо не е редно да го наричам “тирамису” (което в буквален превод означава нещо като “ободрѝ ме”), но не съм измислила име – приемам предложения.
Съставки
200 гр бишкоти Савоярди
500 гр маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
200 гр заквасена сметана
1 ч.ч. пудра захар
Няколко капки ванилова есенция
1 ч.ч. прясно мляко (или ядково мляко)
1 ч.л. брашно от рожков
За украса: брашно от рожков; филирани бадеми; бери плодове
Начин на приготвяне
- Сметаната се разбива на твърд крем. Прибавя се пудрата захар и заквасената сметана и отново се разбива до хомогенност.
- Накрая се прибавя маскарпонето и ванилията и се разбива на по-ниски обороти за кратко или се бърка с шпатула. Маскарпонето не бива да се разбива дълго, тъй като текстурата му се трансформира.
- Прясното мляко (леко затоплено, но не горещо), се смесва с брашното от рожков.
- Приготвяме правоъгълна дълбока тавичка. Или ако предпочитате, може да редите десерта в индивидуални купички.
- Бишкотите савоярди се потапят за кратко една по една в млякото с рожков и се подреждат по дъното на тавичката, така че да го запълнят изцяло.
- Отгоре се изсипва половината от крема и се изравнява.
- Следва втори слой бишкоти, натопени в мляко и рожков.
- Завършваме с останалия крем. Отново заравняваме.
- Отгоре тирамисуто се поръсва с брашно от рожков с помощта на цедка. Добавят се и филирани бадеми.
- Десертът се прибира в хладилника за няколко часа, а най-добре за една нощ, така че бишкотите да омекнат добре.
- При сервиране се загребва с голяма дълбока лъжица. Гарнира се с плодове (бери или цитруси).
Ако тази рецепта ви допада, припомнете си и нашето Ягодово тирамису.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.