торта пламък със сироп от бъз

Торта Пламък със сироп от бъз

Една прашна бутилка, забравена дълбоко в кухненския шкаф. Една стара рецепта от дядо, предадена от неговия дядо. Така започва приключението на трима приятели, които днес стоят за марката Бъзонада и техните натурални сиропи от бъз.

„Искаше ни се да предадем всички онези хубави неща, за които се сещаме и които свързваме с думите „дом“ и „семейство“ в нашите сиропи. И от рецептата на дядо решихме да добавим и повече от нас. Последваха авторските ни рецепти, в които искаме да съчетаем традиция и иновация.” Това споделят създателите на Бъзонада за своите продукти. Днес сред гамата им от сиропи откриваме бъз с мурсалски чай и джинджифил, бъз с лавандула и други.

Кари и Мити много харесват сироп от бъз, майка ми приготвя домашен всяка година. Зарадвах се, когато се запознах с продуктите на Бъзонада, защото те също са само с натурални съставки, без консерванти и оцветители и изцяло от български продукти. Скоро ще ви представим и какви интересни коктейли може да забърквате със сиропите, но сега нещо по-нетрадиционно…

БЪЗОНАДА

Бяхме предизвикани от Бъзонада да измислим десерт, в състава на който да включим сироп от бъз. И ето я нашата уникално вкусна торта Пламък (или Огън, както Кари я нарече). Експериментът се получи повече от успешен, затова с удоволствие споделяме рецептата.

Съставки ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 24-26 СМ

  • За блатовете
  • 4 яйца

  • 200 гр захар

  • 200 мл олио

  • 200 гр кисело мляко

  • 300 гр брашно

  • бакпулвер

  • ванилия

  • За сиропиране на блатовете: 50-100 мл. сироп от бъз на Бъзонада

  • За маскарпоне крема
  • 500 гр маскарпоне

  • 400 мл течна смадкарска сметана (животинска)

  • 200 гр пудра захар

  • ванилия

  • За глазурата пламък
  • 4 белтъка

  • 300 гр захар

  • 1 щипка лимонтузу

  • 1 щипка сол

ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ ЗА ТОРТА ПЛАМЪК

Фурната се включва на 180 градуса без вентилатор.

Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта, докато не удвоят обема си. Към тях се добавят олиото на тънка струя при непрекъснато разбиване, а после и киселото мляко и ванилията, отново се разбива добре.

Брашното се пресява с бакпулвера. Добавя се на части към яйчената смес, като се разбърква хубаво с помощта на бъркалка или шпатула.

Тавичка с махащо се дъно се застила с хартия за печене. Сместа за блата може да се изпече наведнъж и после да се разреже на два или три блата. В този случай печенето ще отнеме около час, като готовността се проверява със забождане на клечка за зъби.

Аз предпочитам да разделям сместа и да пека блатовете отделно. В този случай времето за печене е доста по-кратко, около 20-30 мин. в зависимост от дебелината на всеки блат.

Тъй като в тази торта ще сиропирам блатовете, предпочитам единият да направя по-дебел (той ще е основата на тортата). Това съвсем не е задължително, но по-надолу ще обясня за какво да внимавате при сиропирането.

Изпечените ванилови блатове за торта Пламък се оставят да се охладят напълно, както са с хартията за печене. Отлепете я едва след като блатовете са напълно изстинали. Може да приготвите блатове и ден по-рано и да ги съхранявате в хладилника до сглабянето на тортата, като ги увиете добре в прозрачно фолио. Всъщност след като престоят, се режат много по-лесно, ако е необходимо разделяне на два или три по-тънки блата.

ПРИГОТВЯНЕ НА МАСКАРПОНЕ КРЕМА

Течната сметана се разбива до мек крем. Прибавя се захарта и разбиването с миксер продължава до получаване на гъста сметана. Прибавя се маскарпонето и ванилията и отново се разбива до хомогенност.

СГЛАБЯНЕ НА ТОРТАТА

След като блатовете са напълно изстинали, се приготвя сиропът. На котлона загряваме сиропа от бъз, разреден с вода в съотношение 1:1 или 1:2. По принцип сиропът на Бъзонада се разрежда за пиене в съотношение 1:6, т.е. течността за сиропиране ще е много по-сладка. Сиропирането се прави с топъл (не горещ) сироп върху изстинали блатове.

Върху поднос се поставя ринга от формата, в която са печени блатовете. Слага се първия блат за торта Пламък. С помощта на супена лъжица се разлива част от сиропа. Деликатното при сиропиране на блатове е да не се прекали и блатът да се разкашка. Някои сладкари предпочитат дори изобщо да не сиропират основата. Алтернативата е върху първия блат да се разпредели по-малко количество от сиропа, така че да държи основата на тортата. Или пък както направих аз в конкрутния случай – най-долният блат се прави по-дебел от останалите.

Върху сиропирания блат се разпределя част от маскарпоне крема. Поставя се втория блат, отново се сиропира внимателно с няколко супени лъжици от сиропа. Следва крем, трети блат със сироп. Завършваме с крема.

Тортата се оставя в хладилник да стегне за няколко часа или една нощ заедно с ринга.

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕРЕНГА ЗА ТОРТА ПЛАМЪК

В суха и чиста купа белтъците (на стайна температура) се разбиват заедно с щипка соли щипка лимонтузу. Постепенно към тях се прибавя половината от захарта, докато се получи твърд крем с лъскави върхове.

Останалата захар се разтапя на котлона с 1 с.л. вода, докато се получи карамел. Топлият карамел се прибавя към разбития меренг на тънка струя при непрекъснато разбиване.

УКРАСА НА ТОРТАТА С ПЛАМЪЦИ

Рингът на тортата се премахва внимателно. Кремът се заглажда с помощта на шпатула.

Върху тортата и по стените се разпределя щедро от белтъчния крем и с помощта на две супени лъжици се изтегля във вид на пламъци.

торта пламък

Меренгът се обгаря леко с помощта на кухненска горелка. ако не разполагате с горелка, може да запечатате в силно загрята фурна на горен реотан за 20-ина секунди. Нашата торта Пламък е готова.

Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.

А ако обичате сироп от бъз, може да поръчате директно от сайта на Бъзонада тук. Последвайте ги и във Facebook и Instagram за още интересни идеи за приложението на цвета от бял бъз.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*