Фунийки с крем

На гости: Фунийки с млечен крем

Леля Милена е мастър на фунийките. Винаги при празници не пропуска да изпече една доза и за нас, а баба приготвя любимия млечен крем, с който пълни и еклерите.

Фунийки от капачки

Фунийки или букли, както ги наричат в някои региони – сигурно всички помним този десерт от детството и във всяка къща е имало по комплект метални формички за увиването им. Днес тези формички се намират по-трудно, но пък леля Милена освен рецептата ни дава и идея как да си ги направим с подръчни средства.

Някои използват за фунийките алуминиево фолио, но то е прекалено меко и често деформира тестото. Успешен заместител е формичка, направена от изрязана и увита на фунийка капачка от компотен буркан (на снимката).

Ето и рецептата:

Съставки

  • За тестото
  • 4 яйца

  • 1 ч.ч. захар

  • 1 ч.ч. кисело мляко

  • 1 ч.л. сода бикарбонат

  • 1/2 ч.ч. олио

  • 1 ванилия

  • брашно

  • За крема
  • 700 мл прясно мляко

  • 1 ч.ч. захар

  • 50 гр масло

  • 5 с.л. брашно

  • 1 жълтък

  • 1 ванилия

  • Смлени орехи за запечатване на отвора

Начин на приготвяне

  • Приготвяне на крема
  • В малка част от студеното мяко се разтварят брашното. Прибавят се 1/2 ч.ч. захар и жълтъкът и се разбърква добре.
  • На котлона се кипва млякото с останалата 1 ч.ч. захар. Щом заври, котлонът се намаля. Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се поизравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка с метална бъркалка, за да не стане кремът на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема.
  • Отдръпва се от котлона и докато е още горещо, се добавя нарязаното на малки парчета масло. Бърка се до разтапяне на маслото. Във все още топлия крем се добавя и ванилията. Оставя се да изстине.Варен яйчен крем
  • Кремът може да се приготви и ден по-рано и да се съхранява в хладилника, тъй като се използва охладен.
  • Приготвяне на фунийките
  • Яйцата се разбиват със захарта с помощта на телена бъркалка. Киселото мляко се разбърква със содата да шупне.
  • Киселото мляко със содата, както и олиото се прибавят към яйчената смес и се разбъркват добре. Прибавя се и ванилията.
  • Към сместа постепенно се прибавя пресятото брашно и се замесва меко тесто. Посоченото количество тесто е ориентировъчно и може да е необходимо малко повече или по-малко за оформяне на тестото.
  • Оставяме тестото да почине 30 минути.
  • Върху набрашнена повърхност тестото се разточва на кора с дебелина около половин см. С остър нож се нарязва на ленти с ширина 2 см.
  • Фурната се включва на 180 градуса. Тавичка се застила с хартия за печене.
  • Лентичките тесто се увиват върху метални фунийки. Такива може да си изработите и от капачки за буркани – ръбът се реже, а средният диск се увива като фунийка. Тестото се увива, като се започва от върха и като спирала с леко застъпване на тестото се движи към широкия край. При увиването се оставя част от формичката гола, за да може после по-лесно да се извади.
  • Увитите върху формичките фунийки се нареждат в тавата и се пекат в загрятата фурна, докато добият лек розово-златист загар.
  • Готовите фунийки се вадят от фурната, а щом изстинат, металните формички се махат. Фунийки
  • Изстиналият крем се поставя в пош с широк накрайник. Фунийките се пълнят с крема до горе, а отворът се топи в смлени орехи, за да се „запечата“. Ако кремът не стигне, може да приберете останалата част от фунийките на хладно в затворена кутия и да ги напълните в друг ден.
  • Готовите сладки се съхраняват на хладно. Трябва да се оставят един ден преди консумация, за да поомекнат.
https://www.instagram.com/p/B70f81WDSKq/

Вижте и останалите рецепти от рубриката На гости.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*