Леля Милена е мастър на фунийките. Винаги при празници не пропуска да изпече една доза и за нас, а баба приготвя любимия млечен крем, с който пълни и еклерите.

Фунийки или букли, както ги наричат в някои региони – сигурно всички помним този десерт от детството и във всяка къща е имало по комплект метални формички за увиването им. Днес тези формички се намират по-трудно, но пък леля Милена освен рецептата ни дава и идея как да си ги направим с подръчни средства.
Някои използват за фунийките алуминиево фолио, но то е прекалено меко и често деформира тестото. Успешен заместител е формичка, направена от изрязана и увита на фунийка капачка от компотен буркан (на снимката).
Ето и рецептата:
Съставки
- За тестото
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. олио
1 ванилия
брашно
- За крема
700 мл прясно мляко
1 ч.ч. захар
50 гр масло
5 с.л. брашно
1 жълтък
1 ванилия
Смлени орехи за запечатване на отвора
Начин на приготвяне
- Приготвяне на крема
- В малка част от студеното мяко се разтварят брашното. Прибавят се 1/2 ч.ч. захар и жълтъкът и се разбърква добре.
- На котлона се кипва млякото с останалата 1 ч.ч. захар. Щом заври, котлонът се намаля. Към яйчено-брашнената смес се добавят няколко супени лъжици от врящото мляко, за да се поизравни температурата, след което тази смес се изсипва в подсладеното мляко на котлона и интензивно се бърка с метална бъркалка, за да не стане кремът на бучки. Бъркането на котлона продължава до сгъстяване на крема.
- Отдръпва се от котлона и докато е още горещо, се добавя нарязаното на малки парчета масло. Бърка се до разтапяне на маслото. Във все още топлия крем се добавя и ванилията. Оставя се да изстине.
- Кремът може да се приготви и ден по-рано и да се съхранява в хладилника, тъй като се използва охладен.
- Приготвяне на фунийките
- Яйцата се разбиват със захарта с помощта на телена бъркалка. Киселото мляко се разбърква със содата да шупне.
- Киселото мляко със содата, както и олиото се прибавят към яйчената смес и се разбъркват добре. Прибавя се и ванилията.
- Към сместа постепенно се прибавя пресятото брашно и се замесва меко тесто. Посоченото количество тесто е ориентировъчно и може да е необходимо малко повече или по-малко за оформяне на тестото.
- Оставяме тестото да почине 30 минути.
- Върху набрашнена повърхност тестото се разточва на кора с дебелина около половин см. С остър нож се нарязва на ленти с ширина 2 см.
- Фурната се включва на 180 градуса. Тавичка се застила с хартия за печене.
- Лентичките тесто се увиват върху метални фунийки. Такива може да си изработите и от капачки за буркани – ръбът се реже, а средният диск се увива като фунийка. Тестото се увива, като се започва от върха и като спирала с леко застъпване на тестото се движи към широкия край. При увиването се оставя част от формичката гола, за да може после по-лесно да се извади.
- Увитите върху формичките фунийки се нареждат в тавата и се пекат в загрятата фурна, докато добият лек розово-златист загар.
- Готовите фунийки се вадят от фурната, а щом изстинат, металните формички се махат.
- Изстиналият крем се поставя в пош с широк накрайник. Фунийките се пълнят с крема до горе, а отворът се топи в смлени орехи, за да се „запечата“. Ако кремът не стигне, може да приберете останалата част от фунийките на хладно в затворена кутия и да ги напълните в друг ден.
- Готовите сладки се съхраняват на хладно. Трябва да се оставят един ден преди консумация, за да поомекнат.
Вижте и останалите рецепти от рубриката На гости.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.