Чиа пудинг

Чиа пудинг с ядково мляко и праскови

„Чиа“ на езика на ацтеките в буквален превод означава „сила“. Растението произхожда от Мексико и заради хранителния си състав е определено за суперхрана. Семената от чиа съдържат много фибри и са богати на антиоксиданти, както и на Омега 3 мастни киселини. В същото време не съдържат глутен.

Заради способността си да увеличава обема си 9 пъти, потопена в течност, чиата е много подходяща за приготвяне на пудинги, кремове и смуутита.

Все пак с чиата трябва и да се внимава, защото при хора с по-чувствителен стомах може да причини газове. Също така консумацията на чиа може да понижи стойностите на кръвното налягане, така че е подходяща за хирептоници, но не и за хора с ниско кръвно. Друг страничен ефект от честата консумация е разреждане кръвта – ето защо не се препоръчва преди операция. А прекомерната консумация може да доведе и до дехидратация, защото семената имат способността да „попиват“ водата в организма – това е и една от причините чиата да се включва в редица диети за отслабване.

Семена чиа

Въпреки добрите си хранителни качества, заради изброените особености, чиата не е най-подходяща за малки деца. Или поне трябва много да се внимава с количеството.

След цялата тази информация, ето го и обещания пудинг:

СЪСТАВКИ ЗА 4-5 ПОРЦИИ

500 мл ядково мляко (бадемово, соево)

10 с.л. семена чиа

Подсладител: мед, еритритол или друг подсладител по избор

Плодове: 2-3 праскови (пресни или от компот); ягоди или бери плодове

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Млякото се подслажда с избрания подсладител. Ако използвате мед, вероятно ще е нобходимо да затоплите леко млякото, за да може медът да се разтовори добре. В нашия случай се спряхме на еритритол като заместител на захарта.

В подсладеното мляко се изсипва чиата и се разбърква. Оставя се в хладилника за 15-20 минути.

Чиа пудинг

През това време, ако използвате праскови от компот, извадете плодовете и ги оставете в цедка над купа, за да се отцедят добре от сока.

Изберете широки чаши или стъклени купички за сервиране.

Обелете и нарежете на малки парченца прасковите (независимо дали са пресни или от компот). Поставете на дъното на всяка чаша по 5-6 парченца от плода. Ако приготвяте пудинга с ягоди, нарежете ги на по-малки парченца.

Извадете млякото с чиа от хладилника и разбъркайте. На този етап трябва леко да се е посгъстило, но все още да е течно.

Разпределете чиа пудингът в двете чаши върху плодовете и отново върнете в хладилника за няколко часа.

След като пудингът стегне, гарнирайте отгоре отново с белени и нарязани на парченца праскови, ягоди или бери плодове.

Чиа пудинг

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*