Чийзкейк с тиква

Чийзкейк с тиква

След тиквата в супата, дойде ред на тиквата в десерта.

Отдавна се канех да публикувам чийзкейк, но обикновено импровизирам със съставките и почти не повтарям една и съща рецепта два пъти. Всъщност даже нямам фиксирана рецепта, а всеки път вкусовете, ароматите, декорацията са според сезона и наличното вкъщи.

Този чийзкейк с тиква обаче е толкова вкусен и наситен с есенни аромати, че бързо се превърна в любим десерт за сезона. Вече няколко пъти го приготвяхме за гости и без гости. А Кари, която чийзкейк обича да прави, но не и да яде, покрай тази рецепта стана луд фен на нара и ми обира всички украси 🙂.

Съставки

  • За бисквитената основа
  • 200 гр чаени бисквити

  • 70 гр масло

  • По желание: 1/3 ч.ч. смлени орехи или лешници

  • За плънката
  • 400 гр тиква (обелена и почистена)

  • 1 ч.ч. захар (50:50 бяла и кафява)

  • 3 яйца

  • 500 гр крема сирене

  • 400 гр заквасена сметана

  • 2 с.л. брашно

  • 1 ч.л. канела на прах

  • 1/2 ч.л. джинджифил на прах

  • 1/2 ч.л. индийско орехче на прах

  • Няколко капки ванилова есенция

  • За украса
  • 1 нар

  • 30 гр сурови белени тиквени семки

Начин на приготвяне

  • Подготовка на тиквата
  • Нарежете почистената тиква на малки парчета и я сложете да се свари на пара. Аз използвам най-обикновена приставка за готвене на пара, която слагам в тенджера с вода на котлона. В случай че не разполагате с уред или приставка за готвене на пара, може да сварите тиквата в тенджера с вода, след което трябва хубаво да я отцедите от излишната течност (в гевгир или сито).
  • Оставете сварената тиква да се охлади, след което я пасирайте на фино пюре. Аз използвам Нутрибулет, но пасатор или блендер би свършил също добра работа. Алтернативата е стриване през фина цедка, така че пюрето да е наистина гладко.
  • Подготовка на бисквитената кора
  • Загрейте фурната на 180 градуса.
  • Разтопете маслото. В кухненски робот или чопър смелете фино бисквитите, след което добавете към тях разтопеното масло и смлените ядки (ако ползвате).
  • Разбъркайте добре, за да може бисквитените трохи да се навлажнят равномерно.
  • Изсипете сместа във форма за торта с махащо се дъно и диаметър 24-26 см., разпределете равномерно сместа и притиснете хубаво с лъжица или с дъното на чаша. Бисквитена кора за Чийзкейк с тиква
  • Поставете в загрятата фурна за 10 мин., след което извадете и оставете да се охлади.
  • Подготовка на плънката
  • Фурната се включва на 160 градуса.
  • Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта, така че сместа да увеличи обема си, а захарта да се разтопи..
  • Към яйчената смес се прибавя крема сиренето, заквасената сметана и тиквеното пюре и отново се разбива с миксер до гладък крем.Чийзкейк с тиква
  • Прибавят се брашното и ароматите (ванилия, канела, джинджифил, индийско орехче). Разбива се отново до хомогенност.
  • Готовата смес се излива върху бисквитената кора. Чийзкейк с тиква
  • Така приготвеният чийзкейк се пече 45 минути на 150-160 градуса. Готовият чийзкейк остава леко еластичен при допир, но краищата са зачервени.
  • Изключете фурната и даже леко открехнете врата, но не изваждайте чийзкейка. Оставете го да почива на топло и да се охлажда постепенно – така вероятността да се напука е по-малка.
  • Декориране
  • Вече охладения чийзкейк с тиква декорирайте с тиквени семки и нар.
  • Как се почиства нар? Най-лесният начин е в купа със студена вода. Срязвате плода на две и под водата започвате да разчупвате кората и да роните зрънцата. Фините люспи ще изплуват сами на повърхността на водата, а зрънцата ще останат цели на дъното и лесно могат да се прецедят и почистят, без всичко да става в червен сок.
  • Готовият чийзкейк се съхранява в хладилник, най-добре в кутия за торта с похлупак, така че да не изсъхва.
  • Чийзкейк с тиква
  • Чийзкейк с тиква
  • Чийзкейк с тиква

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*