След тиквата в супата, дойде ред на тиквата в десерта.
Отдавна се канех да публикувам чийзкейк, но обикновено импровизирам със съставките и почти не повтарям една и съща рецепта два пъти. Всъщност даже нямам фиксирана рецепта, а всеки път вкусовете, ароматите, декорацията са според сезона и наличното вкъщи.
Този чийзкейк с тиква обаче е толкова вкусен и наситен с есенни аромати, че бързо се превърна в любим десерт за сезона. Вече няколко пъти го приготвяхме за гости и без гости. А Кари, която чийзкейк обича да прави, но не и да яде, покрай тази рецепта стана луд фен на нара и ми обира всички украси 🙂.
Съставки
- За бисквитената основа
200 гр чаени бисквити
70 гр масло
По желание: 1/3 ч.ч. смлени орехи или лешници
- За плънката
400 гр тиква (обелена и почистена)
1 ч.ч. захар (50:50 бяла и кафява)
3 яйца
500 гр крема сирене
400 гр заквасена сметана
2 с.л. брашно
1 ч.л. канела на прах
1/2 ч.л. джинджифил на прах
1/2 ч.л. индийско орехче на прах
Няколко капки ванилова есенция
- За украса
1 нар
30 гр сурови белени тиквени семки
Начин на приготвяне
- Подготовка на тиквата
- Нарежете почистената тиква на малки парчета и я сложете да се свари на пара. Аз използвам най-обикновена приставка за готвене на пара, която слагам в тенджера с вода на котлона. В случай че не разполагате с уред или приставка за готвене на пара, може да сварите тиквата в тенджера с вода, след което трябва хубаво да я отцедите от излишната течност (в гевгир или сито).
- Оставете сварената тиква да се охлади, след което я пасирайте на фино пюре. Аз използвам Нутрибулет, но пасатор или блендер би свършил също добра работа. Алтернативата е стриване през фина цедка, така че пюрето да е наистина гладко.
- Подготовка на бисквитената кора
- Загрейте фурната на 180 градуса.
- Разтопете маслото. В кухненски робот или чопър смелете фино бисквитите, след което добавете към тях разтопеното масло и смлените ядки (ако ползвате).
- Разбъркайте добре, за да може бисквитените трохи да се навлажнят равномерно.
- Изсипете сместа във форма за торта с махащо се дъно и диаметър 24-26 см., разпределете равномерно сместа и притиснете хубаво с лъжица или с дъното на чаша.
- Поставете в загрятата фурна за 10 мин., след което извадете и оставете да се охлади.
- Подготовка на плънката
- Фурната се включва на 160 градуса.
- Яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта, така че сместа да увеличи обема си, а захарта да се разтопи..
- Към яйчената смес се прибавя крема сиренето, заквасената сметана и тиквеното пюре и отново се разбива с миксер до гладък крем.
- Прибавят се брашното и ароматите (ванилия, канела, джинджифил, индийско орехче). Разбива се отново до хомогенност.
- Готовата смес се излива върху бисквитената кора.
- Така приготвеният чийзкейк се пече 45 минути на 150-160 градуса. Готовият чийзкейк остава леко еластичен при допир, но краищата са зачервени.
- Изключете фурната и даже леко открехнете врата, но не изваждайте чийзкейка. Оставете го да почива на топло и да се охлажда постепенно – така вероятността да се напука е по-малка.
- Декориране
- Вече охладения чийзкейк с тиква декорирайте с тиквени семки и нар.
- Как се почиства нар? Най-лесният начин е в купа със студена вода. Срязвате плода на две и под водата започвате да разчупвате кората и да роните зрънцата. Фините люспи ще изплуват сами на повърхността на водата, а зрънцата ще останат цели на дъното и лесно могат да се прецедят и почистят, без всичко да става в червен сок.
- Готовият чийзкейк се съхранява в хладилник, най-добре в кутия за торта с похлупак, така че да не изсъхва.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.