Тази шоколадова торта направих за 14 февруари, миксирайки няколко рецепти – резултатът беше “Ммммм” :).
Много хора се притесняват да приготвят торта. Трудно, времеемко… Истината е, че с добра рецепта (особено за блатовете), нещата се получават лесно. Печеш, мажеш крем и си готов. А с помощта на ринг реденето е като детска игра. Предизвикателството е в декорацията – никога не ми е била силна страна, но продължавам да полагам усилия 😊.
Съставки
- ЗА 3 БЛАТА С ДИАМЕТЪР 22 СМ
2 яйца
160 гр захар
200 мл прясно мляко
150 мл олио
160 гр брашно
45 гр какао
1 пакетче бакпулвер
1 ванилия на прах или няколко капки есенция
- ЗА КРЕМА
300 мл течна сладкарска сметана
150 гр тъмен шоколад (40-50% какао)
300 гр заквасена сметана
150 гр пудра захар
- ЗА ДЕКОРАЦИЯ
150 гр тъмен шоколад
60 мл течна сметана
200 гр ягоди
1 с.л. кокосови стърготини
50 гр печени лешници
Докато описвам тази рецепта, ми хрумна още една идея за супер шоколадова торта със супер шоколадов крем. Може да приготвите какаовите блатове, описани тук, а кремът да замените с този от рецептата за лесна торта с маскарпоне и течен шоколад. Ще се получи жестоко и няма нужда от шоколадов ганаш отгоре.
Абонирайте се за нашия бюлетин, за да получавате първи нови рецепти, любопитни публикации и информация за игри и промоции:
Начин на приготвяне
- ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ
- Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем.
- Прибавят се прясното мляко, олиото и ванилията и отново се разбива.
- Брашното се пресява с бакпулвера и какаото. Добавя се на части към яйчената смес, като се разбива до хомогенност.
- Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
- Ринг или тортена форма се застила с хартия за печене. Изсипва се 1/3 от сместа и се пече около 15 минути. Изважда се и се освобождава от формата, без да се отлепва хартията за печене – нека блатът изстине заедно с нея.
- Отново формата се застила с хартия за печене и се излива количеството за втория блат. Пече се 15 минути и се оставя да изстина извън формата върху хартията. По същия начин третият. Трябва да се получат три блата с дебелина около 0.7-1 см.
- ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
- Шоколадът се разтапя на водна баня на котлона.
- Течната сметана се разбива до пухкав крем. Добавят се заквасената сметана и пудрата захар и отново се разбива. Накрая се излива и разтопеният шоколад и се разбива до хомогенност.
- СГЛАБЯНЕ
- В поднос се поставя ринг с диаметъра на блатовете (само стената, без дъното), като периферията се застила с хартия за печене (тя ще пази подноса чист при сглабянето и декорацията).
- В ринга се поставя първият блат. Отгоре се разпределя обилно от крема. Следва вторият блат и крем, третият блат и финалът е отново с крем.
- Внимателно се прокарва нож по ръба на ринга, след което той се освобождава.
- С помощта на шпатула или широк нож се разпределя крем и по стените на тортата.
- Сглобената торта се прибира в хладилника, а ние продължаваме с подготовка на декорацията.
- ДЕКОРАЦИЯ
- Тук може всеки да се развихри. Ето какво направих.
- Ягодите се измиват и подсушават, като могат да се оставят с дръжките за красота.
- Течната сладкарска сметана се загрява на котлона. Към нея се прибавя начупеният на малки парченца шоколад, отдръпва се от котлона и се бърка до пълно разтапяне на шоколада.
- Тортата се вади от хладилника и се залива с шоколадовия ганаш. Разстила се с накланяне на тортата в различни посоки, а не с шпатула или нож. Идеята е ганашът да покрие добре повърхността на тортата и леко да се разтече по страните.
- Махат се изрезките хартия за печене, поставени по ръба на тортата да пазят подноса чист.
- Ягодите се разпределят върху тортата. Поръсва се с малко кокосови стърготини.
- В основата на тортата по диаметъра се нареждат цели лешници.
- Готовата торта се прибира в хладилника. Добре е да престои една нощ, за да може блатовете да отпуснат от крема.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.