шоколадова торта

Шоколадова торта

Тази шоколадова торта направих за 14 февруари, миксирайки няколко рецепти – резултатът беше “Ммммм” :).

Много хора се притесняват да приготвят торта. Трудно, времеемко… Истината е, че с добра рецепта (особено за блатовете), нещата се получават лесно. Печеш, мажеш крем и си готов. А с помощта на ринг реденето е като детска игра. Предизвикателството е в декорацията – никога не ми е била силна страна, но продължавам да полагам усилия 😊.

Съставки

  • ЗА 3 БЛАТА С ДИАМЕТЪР 22 СМ
  • 2 яйца

  • 160 гр захар

  • 200 мл прясно мляко

  • 150 мл олио

  • 160 гр брашно

  • 45 гр какао

  • 1 пакетче бакпулвер

  • 1 ванилия на прах или няколко капки есенция

  • ЗА КРЕМА
  • 300 мл течна сладкарска сметана

  • 150 гр тъмен шоколад (40-50% какао)

  • 300 гр заквасена сметана

  • 150 гр пудра захар

  • ЗА ДЕКОРАЦИЯ
  • 150 гр тъмен шоколад

  • 60 мл течна сметана

  • 200 гр ягоди

  • 1 с.л. кокосови стърготини

  • 50 гр печени лешници

Докато описвам тази рецепта, ми хрумна още една идея за супер шоколадова торта със супер шоколадов крем. Може да приготвите какаовите блатове, описани тук, а кремът да замените с този от рецептата за лесна торта с маскарпоне и течен шоколад. Ще се получи жестоко и няма нужда от шоколадов ганаш отгоре.

Начин на приготвяне

  • ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ
  • Яйцата се разбиват със захарта до пухкав крем.
  • Прибавят се прясното мляко, олиото и ванилията и отново се разбива.
  • Брашното се пресява с бакпулвера и какаото. Добавя се на части към яйчената смес, като се разбива до хомогенност. смес за шоколадов бла
  • Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
  • Ринг или тортена форма се застила с хартия за печене. Изсипва се 1/3 от сместа и се пече около 15 минути. Изважда се и се освобождава от формата, без да се отлепва хартията за печене – нека блатът изстине заедно с нея.
  • Отново формата се застила с хартия за печене и се излива количеството за втория блат. Пече се 15 минути и се оставя да изстина извън формата върху хартията. По същия начин третият. Трябва да се получат три блата с дебелина около 0.7-1 см.
  • ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
  • Шоколадът се разтапя на водна баня на котлона.
  • Течната сметана се разбива до пухкав крем. Добавят се заквасената сметана и пудрата захар и отново се разбива. Накрая се излива и разтопеният шоколад и се разбива до хомогенност.шоколадов крем
  • СГЛАБЯНЕ
  • В поднос се поставя ринг с диаметъра на блатовете (само стената, без дъното), като периферията се застила с хартия за печене (тя ще пази подноса чист при сглабянето и декорацията).
  • В ринга се поставя първият блат. Отгоре се разпределя обилно от крема. Следва вторият блат и крем, третият блат и финалът е отново с крем.шоколадова торта
  • Внимателно се прокарва нож по ръба на ринга, след което той се освобождава.
    шоколадова торта
  • С помощта на шпатула или широк нож се разпределя крем и по стените на тортата.
  • Сглобената торта се прибира в хладилника, а ние продължаваме с подготовка на декорацията.
  • ДЕКОРАЦИЯ
  • Тук може всеки да се развихри. Ето какво направих.
  • Ягодите се измиват и подсушават, като могат да се оставят с дръжките за красота.
  • Течната сладкарска сметана се загрява на котлона. Към нея се прибавя начупеният на малки парченца шоколад, отдръпва се от котлона и се бърка до пълно разтапяне на шоколада.
  • Тортата се вади от хладилника и се залива с шоколадовия ганаш. Разстила се с накланяне на тортата в различни посоки, а не с шпатула или нож. Идеята е ганашът да покрие добре повърхността на тортата и леко да се разтече по страните.
  • Махат се изрезките хартия за печене, поставени по ръба на тортата да пазят подноса чист.
  • Ягодите се разпределят върху тортата. Поръсва се с малко кокосови стърготини.
  • В основата на тортата по диаметъра се нареждат цели лешници.
  • Готовата торта се прибира в хладилника. Добре е да престои една нощ, за да може блатовете да отпуснат от крема.
https://www.instagram.com/p/B8jLA2DDZC1/

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*