“Казвам се Мария и съм дипломиран историк, специалист по съвременна българска история, маркетинг човек и любител кулинар. Да готвя е моята стресо-терапия.”
Така се представя Мария Секулова в блога си Cloves and Vanilla. Там, освен интересни, лесни и вкусни рецепти, може да прочетете завладяващи пътеписи и любопитни истории, преплитащи пътешествия и храна.
Мария обича да експериментира с десерти без захар и печива без глутен, доказвайки, че здравословната кухня е и вкусна. Днес тя и синът й Алек са на гости в блога на малкия готвач с един нездравословен, но ужасно любим десерт. Всъщност готви основно Алек, Мария само снима:
Съставки
150 гр черен шоколад
3 белтъка
100 мл течна сладкарска сметана
30 гр кафява захар
1 ванилия
Щипка сол
За гарниране: Малини, боровинки, къпини
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтопете шоколада на водна баня на котлона.
В това време поставете белтъците (на стайна температура) в дълбока купа заедно със захарта и щипка сол и ги разбийте на твърд сняг.
В отделен съд разбийте течната сладкарска сметана и ванилията.
Когато и шоколадът е напълно разтопен, махнете го от котлона и се пригответе да смесвате.
Първо прибавете малко от белтъците към шоколада, за да темперирате топлата смес, и разбъркайте внимателно.
После прехвърлете шоколадовата смес към останалите разбити белтъци и разбъркайте с шпатула за хомогенизиране. Бъркайте внимателно, за да запазите въздуха в сместта.
Накрая добавете към сместа и разбитата сметана, като разбъркате до хомогенност.
Готовия мус разпределете в купички с помощта на лъжица или пош и оставете за поне 2 часа в хладилник да стегне.
При сервиране гарнирайте с малини или настърган шоколад.
Бързо, лесно и греховно вкусно… А ако го приготвите с детето си, ще преживеете и истинско шоколадово забавление за цялото семейство.
Последвайте страницата на Cloves and Vanilla във Facebook за още вкусни рецепти.