Имате ли морковена торта? Ние нямаме, изядохме я. Но ще ви споделим рецептата.
Това е една от любимите ми торти за есенно-зимния сезон. С цветовете на есента и с ароматите на топъл домашен уют през зимата – канела, джинджифил и индийско орехче.
Не пропускайте и нашите морковени курабийки. Рецептите и вкусовете са доста близки и може да изберете едното или другото, според повода и предпочитанията ви.
СЪСТАВКИ (за торта с диаметър около 26 см.)
За морковените блатове:
4 яйца
1 ч.ч. кафява захар
1 ч.ч. бяла кристална захар
1/2 ч.ч. олио
2 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер
1 ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
2 ч.л. канела
1 ч.л. индийско орехче
1 ч.л. смлян джинджифил
1/4 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. едро смлени орехи
3 ч.ч. ситно настъргани моркови (или микс от моркови, тиква и червено цвекло)
Шепа бели стафиди или сушени червени боровинки
За крема:
300 гр заквасена сметана
400-500 гр крема сирене
200 гр пудра захар
1/2 ч.ч. ситно смлени орехи
Шепа орехови ядки за декорация
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Приготвяне на блатовете:
Разбийте жълтъците с кафявата захар. Добавете 1 ч.ч. брашно, солта, бакпулвера, содата, ванилията, канелата, индийското орехче и джинджифила и разбийте добре. Добавете и млякото.
Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор. Застелете тортена форма с падащо дъно и диаметър 26 см. с хартия за ечене.
Отделно разбийте с миксер белтъците с бялата захар до пухкав крем. Добавяйте постепенно белтъчения крем към жълтъците с брашното, като редувате белтъчен крем, втората чаша брашно и олиото по малко. Разбийте добре. Добавете орехите, стафидите (червените боровинки) и морковите и разбъркайте. Често заменям част от количеството моркови с тиква и/или червено цвекло в тази рецепта, получава се отлично.
Може да изпечете цялата смес в един блат, който след това да разрежете на две. Или да изпечете два отделни по-тънки блата.
При първия вариант, с един дебел блат, изсипете цялата смес във формата за торта. Печете около 60 мин в предварително загрята на 170 градуса фурна. Извадете и оставете да изстине, след което махнете от формата и с конец разрежете блата на 2 еднакви по дебелина блата.
Ако решите да печете два отделни блата, разделете сместа на две и изпечете всеки от блатовете за около 30-40 мин.
Оставете блатовете да изстинат напълно.
Приготвяне на крема:
Разбийте крема сиренето до пухкав крем. Добавете пудрата захар и заквасената сметана и отново разбийте до хомогенност.
Поставете първия блат върху поднос. Намажете обилно с 1/2 от крема. Поставете втория блат и хубаво покрийте с останалия крем отгоре и по стените. Поръсете обилно тортата със смлени орехи и украсете с цели орехови ядки или пекан. Оставете в хладилника поне за няколко часа, най-добре 1 нощ, преди сервиране.
Сглабяне на нашата морковена торта:
Използвайте ринга или стената на тортената форма, за да сглобите по-лесно тортата. Поставете го върху подноса за сервиране и в него сложете първия блат. Отгоре изсипете и разпределене равномерно 1/2 от крема. Отгоре поставете втория блат и разпределете останалия крем. Загладете повърхността и поръсете обилно със смлените орехи. Може да украсите и с цели орехови ядки.
Оставете готовата морковена торта в хладилника да стегне за няколко часа заедно с ринга, след което рингът внимателно се отстранява и кремът по борда се заглажда с шпатула или широк нож. Оставя се за една нощ в хладилника, за да може влагата от крема да попие в блатовете.
Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.