срязана морковена торта

Морковена торта

Имате ли морковена торта? Ние нямаме, изядохме я. Но ще ви споделим рецептата.

Това е една от любимите ми торти за есенно-зимния сезон. С цветовете на есента и с ароматите на топъл домашен уют през зимата – канела, джинджифил и индийско орехче.

Не пропускайте и нашите морковени курабийки. Рецептите и вкусовете са доста близки и може да изберете едното или другото, според повода и предпочитанията ви.

СЪСТАВКИ (за торта с диаметър около 26 см.)

За морковените блатове:

4 яйца

1 ч.ч. кафява захар

1 ч.ч. бяла кристална захар

1/2 ч.ч. олио

2 ч.ч. брашно

1 ванилия

1 бакпулвер

1 ч.л. сода бикарбонат

1 щипка сол

2 ч.л. канела

1 ч.л. индийско орехче

1 ч.л. смлян джинджифил

1/4 ч.ч. прясно мляко

1 ч.ч. едро смлени орехи

3 ч.ч. ситно настъргани моркови (или микс от моркови, тиква и червено цвекло)

Шепа бели стафиди или сушени червени боровинки

За крема:

300 гр заквасена сметана

400-500 гр крема сирене

200 гр пудра захар

1/2 ч.ч. ситно смлени орехи

Шепа орехови ядки за декорация

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Приготвяне на блатовете:

моркови

Разбийте жълтъците с кафявата захар. Добавете 1 ч.ч. брашно, солта, бакпулвера, содата, ванилията, канелата, индийското орехче и джинджифила и разбийте добре. Добавете и млякото.

Включете фурната да загрява на 170 градуса с вентилатор. Застелете тортена форма с падащо дъно и диаметър 26 см. с хартия за ечене.

Отделно разбийте с миксер белтъците с бялата захар до пухкав крем. Добавяйте постепенно белтъчения крем към жълтъците с брашното, като редувате белтъчен крем, втората чаша брашно и олиото по малко. Разбийте добре. Добавете орехите, стафидите (червените боровинки) и морковите и разбъркайте. Често заменям част от количеството моркови с тиква и/или червено цвекло в тази рецепта, получава се отлично.

Може да изпечете цялата смес в един блат, който след това да разрежете на две. Или да изпечете два отделни по-тънки блата.

При първия вариант, с един дебел блат, изсипете цялата смес във формата за торта. Печете около 60 мин в предварително загрята на 170 градуса фурна. Извадете и оставете да изстине, след което махнете от формата и с конец разрежете блата на 2 еднакви по дебелина блата.

Ако решите да печете два отделни блата, разделете сместа на две и изпечете всеки от блатовете за около 30-40 мин.

Оставете блатовете да изстинат напълно.

Приготвяне на крема:

Разбийте крема сиренето до пухкав крем. Добавете пудрата захар и заквасената сметана и отново разбийте до хомогенност.

Поставете първия блат върху поднос. Намажете обилно с 1/2 от крема. Поставете втория блат и хубаво покрийте с останалия крем отгоре и по стените. Поръсете обилно тортата със смлени орехи и украсете с цели орехови ядки или пекан. Оставете в хладилника поне за няколко часа, най-добре 1 нощ, преди сервиране.

Сглабяне на нашата морковена торта:

Използвайте ринга или стената на тортената форма, за да сглобите по-лесно тортата. Поставете го върху подноса за сервиране и в него сложете първия блат. Отгоре изсипете и разпределене равномерно 1/2 от крема. Отгоре поставете втория блат и разпределете останалия крем. Загладете повърхността и поръсете обилно със смлените орехи. Може да украсите и с цели орехови ядки.

Оставете готовата морковена торта в хладилника да стегне за няколко часа заедно с ринга, след което рингът внимателно се отстранява и кремът по борда се заглажда с шпатула или широк нож. Оставя се за една нощ в хладилника, за да може влагата от крема да попие в блатовете.

морковена торта

Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*