тиквен сладкиш

Тиквен кейк с яйчено-млечна заливка

Обичате ли тиква с яйца и мляко? Ето един чудесен upgrade на тази бабина рецепта. Сладкиш с тиква, бисквитен блат, нежен яйчено-млечен крем и аромат на канела. Няма си специално име, а наистина го заслужава.

Съставки

  • 500 гр тиква

  • 500 мл прясно мляко

  • 3 яйца

  • няколко капки ванилия

  • 1 ч.л. канела

  • 200 гр маслени бисквити

  • 50 гр масло

  • 3 с.л. + още 100 гр захар (може кокосова)

  • Кокосова олио за подмазване

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.

Тиквата (обелена ипочистена) се нарязва на малки кубчета. За тази рецепта предпочитам тиква-цигулка, тъй като не е толкова водна.

тиква на кубчета за сладкиш с тиква

В тавичка, леко подмазана с кокосово олио, се изсипват парчетата тиква и се поръсват равномерно с 3 с.л. захар. Тиквата се пече окол 30 мин. в загрятата фурна, така че да оомекне почти напълно, а водното й съдържание да се поизпари.

Бисквитите се смилат на фини трохи в блендер. Маслото се разтапя и се изсипва при бисквитите, разбърва се добре. По желание може да добавите и малко канела.

Бисквитените трохи се изсипват в дълбока тавичка с диаметър около 24-26 см. и се разпределят равномерно по дъното и с лек ръб по стените. Притиска се много хубаво с дъното на чаша, така че да се оформи плътен блат. Запича се в загрятата фурна за около 10 мин. Идеята е бисквитената подложка хубаво да стегне с изпичането. Ако не е досдтатъчно изпечена и остане рохкава, част от млечната заливка ще попие в бисквитите по време на печене след това.

Междувременно яйцата се разбиват с останалата захар (100 гр), към сместа се добавя млякото и ванилията. Разбива се до хомогенност.

Фурната се намаля на 150 градуса с вентилатор. Омекналата тиква се изсипва върху запечената бисквитена кора и се поръсва с канела. Отгоре се излива млечно-яйчената смес.

Пече се на 150 градуса за около 40-50 минути или докато яйчената смес стегне.

Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно.

сладкиш с тиква и яйчена заливка

Ако тази рецепта ви харесва, задължително погледнете и чийзкейка с тиква.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*