Обичате ли тиква с яйца и мляко? Ето един чудесен upgrade на тази бабина рецепта. Сладкиш с тиква, бисквитен блат, нежен яйчено-млечен крем и аромат на канела. Няма си специално име, а наистина го заслужава.
Съставки
500 гр тиква
500 мл прясно мляко
3 яйца
няколко капки ванилия
1 ч.л. канела
200 гр маслени бисквити
50 гр масло
3 с.л. + още 100 гр захар (може кокосова)
Кокосова олио за подмазване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.
Тиквата (обелена ипочистена) се нарязва на малки кубчета. За тази рецепта предпочитам тиква-цигулка, тъй като не е толкова водна.
В тавичка, леко подмазана с кокосово олио, се изсипват парчетата тиква и се поръсват равномерно с 3 с.л. захар. Тиквата се пече окол 30 мин. в загрятата фурна, така че да оомекне почти напълно, а водното й съдържание да се поизпари.
Бисквитите се смилат на фини трохи в блендер. Маслото се разтапя и се изсипва при бисквитите, разбърва се добре. По желание може да добавите и малко канела.
Бисквитените трохи се изсипват в дълбока тавичка с диаметър около 24-26 см. и се разпределят равномерно по дъното и с лек ръб по стените. Притиска се много хубаво с дъното на чаша, така че да се оформи плътен блат. Запича се в загрятата фурна за около 10 мин. Идеята е бисквитената подложка хубаво да стегне с изпичането. Ако не е досдтатъчно изпечена и остане рохкава, част от млечната заливка ще попие в бисквитите по време на печене след това.
Междувременно яйцата се разбиват с останалата захар (100 гр), към сместа се добавя млякото и ванилията. Разбива се до хомогенност.
Фурната се намаля на 150 градуса с вентилатор. Омекналата тиква се изсипва върху запечената бисквитена кора и се поръсва с канела. Отгоре се излива млечно-яйчената смес.
Пече се на 150 градуса за около 40-50 минути или докато яйчената смес стегне.
Изважда се от фурната и се оставя да се охлади напълно.
Ако тази рецепта ви харесва, задължително погледнете и чийзкейка с тиква.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.