“Спанакът е само за цвят, изобщо не се усеща”. Така бърза да успокои Кари всеки, направил странна физиономия при вида на нашата зелена торта 🙂 Нарича я още “Спаначовата торта на Шрек”.
Тази спаначена торта с маскарпоне и шам фъстък е инспирирана от един феноменален десерт от менюто на Villa Chinka във Варна. След като я опитах, реших по усет и небце да се пробвам да копирам рецептата у дома – получи се повече от страхотно и съвсем близко до оригинала.
Съставки ЗА ТОРТА С ДИАМЕТЪР 26 СМ
- ЗА СПАНАЧЕНИТЕ БЛАТОВЕ
3 яйца
180 гр захар
130 гр спанак (замразен пюриран)
180 мл олио
270 гр брашно
1 бакпулвер
Няколко капки ванилия
- ЗА КРЕМА
500 гр маскарпоне
250 мл течна сладкарска сметана
300 гр заквасена сметана
180 гр пудра захар (или по-малко, ако сметаната е подсладена)
50-100 гр белен суров шам фъстък
100 гр сладко от ягоди (с парченца плод)
100 гр паста от шам фъстък (алтернатива: карамелизирано кондензирано мляко)
ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ
Посочените съставки са за 3 тънки блата с диаметър 26 см.
Най-добре е да използвате замразен пюриран спанак, като го оставите в хладилника от предишната вечер, за да отпусне. В случай че решите да използвате пресен, необходимо е да отстраните дръжките и да го задушите във вряща вода за няколко минути. След това го отцеждате добре и го оставяте да се охлади.
Фурната се загрява на 170 градуса с вентилатор.
Спанакът се смесва заедно с олито и се разбива добре в чопър или нутрибулет. Идеята е да стане изключително фино пюре, без остатъци от дръжки и други по-големи парчета.
В голяма купа яйцата (на стайна температура) се разбиват със захарта с помощта на миксер, докато цветът изсветлее и захарта се разтопи. Към тази смес се прибавят разбитият с олио спанак, няколко капки ванилия, разбива се. После се прибавя и брашното (с бакпулвера). Разбива се добре до хомогенна смес.
Ринг или форма за торта се застила с хартия за печене. В зависимост от диаметъра, разпределете 1/3 от приготвената смес за блатовете и печете около 15 минути до суха клечка. Блатовете трябва да са тънки (а имайте предвид, че и се надигат при печене).
След като се изпече първият блат, оставяме да се охлади и печем втория, след него третия.
Щом блатовете за нашата спаначена торта се охладят, подравнете ги, като изрежете надигнатите части с остър нож. Така тортата ще бъде по-добре оформена.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
В дълбока купа разбийте сметаната и захарта. В случай че сметаната е подсладена, използвайте по-малко количество захар. Към разбитата на твърд крем сметана добавете маскарпонето и заквасената сметана и отново разбийте за кратко до хомогенност.
СГЛАБЯНЕ НА ТОРТАТА
Суровият белен шам фъстък се смила на ситни трохи.
Използвайте ринга или тортената форма, за да сглобите по-лесно тортата. Поставете го върху подноса за сервиране и в него сложете първия блат. Намажете обилно с пастата от шам фъстък (ето какво представлява, но може да ползвате и тахан от шамфъстък, примесен с кленов сироп или мед).
В случай че не намерите такава паста, може да замените с дулче де лече (карамелизирано кондензирано мляко). Пастата от шам фъстък дава допълнителна наситеност на вкуса на ядките, с дулче де лече няма да е същото, но карамеленият вкус много си подхожда на тази торта.
След слоя паста от шам фъстък следва обилно количество маскарпоне крем. Върху него поръсете малко смлян шам фъстък и разпределете слой ягодово сладко, който ще придаде приятна киселинност на иначе сладкия десерт.
Следва втория блат и отново паста от шам фъстък, маскарпоне крем, ягодово сладко, смлени ядки шам фъстък. Следва третият блат, крем от шам фъстък и крем. Най-отгоре кремът се заглажда добре и тортата обилно се поръсва със смлени ядки шам фъстък.
Готовата спаначена торта се оставя заедно с ринга да стегне в хладилника за няколко часа, след което рингът внимателно се отстранява и кремът по борда се заглажда с шпатула или широк нож. оставя се за една нощ в хладилника, за да може влагата от крема да попие в блатовете.
Ако ви допадат цветните блатове, опитайте и Торта Червено кадифе.
Разгледайте и другите ни рецепти за торти тук.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.