Днес на гости ни е Диди от Cherybakery.eu. Тя е дипломиран сладкар, а по професия копирайтър и дигитален маркетинг специалист. В блога си споделя своите рецепти за чаровна храна – най-вече домашни печива и сладкиши, които носят в себе си нещо специално, скрит чар, аромат от детството, слънчева емоция. От две години има и своята малка муза и помощничка в сладкарстването. Това е дъщеря й Лъчезара, която все по-активно участва в приготвянето на всичко, което читателите виждат в блога. От края на 2020 освен в блога рецептите на Диди може да откриете и в електронна книга с рецепти на английски “Add Cozy to Taste: 24+1 Recipes With a Balkan Touch to Sweeten Up Your Palate & Soul”, която е част от кулинарните заглавия на Amazon.com.
Преди Великден трескаво се приготвяме за месене на домашен козунак. След Великден умуваме какво да правим с вкусните остатъци. Диди ни е приготвила чудесна идея за остатъците от вкусен великденски козунак с рецепта за свежа козуначена торта с ягоди. А за още нейни рецепти, последвайте я във Facebook и Instagram.
Съставки ЗА ФОРМА С ДИАМЕТЪР 20 см
около 300 гр козунак
400 гр цедено кисело мляко
100 гр заквасена сметана
Щипка прясно настъргана лимонова кора
Пудра захар на вкус
150 гр ягоди
- За калинките от ягоди:
6-7 средно големи ягоди, по-плоски и незаострени отпред
50 гр тъмен шоколад
Малко парче бял фондан (ще е нужно колкото 1/4 орех)
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Нарежете козунака на тънки филийки. Той ще играе ролята на блатове за тортата.
Смесете цеденото мляко със заквасената сметана, подсладете с пудра захар на вкус и добавете щипка прясно настъргана лимонова кора. Разбъркайте добре, като внимавате да не пребъркате сместа, защото кремът може да се втечни.
Нарежете ягодите на филийки.
Пригответе ринг или тортена форма с падащо дъно. Подредете един пласт козуначени филийки, отгоре покрейте с крем и парченца ягоди. Следва втори козуначен пласт, крем и ягоди. Завършете с крем и загладете повърхността добре. Приберете в халдилник заедно с формата, за да стегне за няколко часа, а най-добре една нощ.
Украсата от ягодови калинки.
Украсата може да направите заедно с приготвянето на тортата, а може да оставите и за следващия ден.
Разтопете шоколада на водна баня. За десетина ягоди 50 грама шоколад ще е достатъчен. Измийте и почистете ягодите от листата. Потопете само връхчетата на ягодите в шоколада и ги подредете върху плоска повърхност.
Направете малки топченца от белия фондан и ги залепете внимателно върху шоколадовите „личица“ на калинките, те ще служат за очи. С помощта на клечка за зъби нарисувайте зеници върху фондана и точки върху останалата непокрита с шоколад част от ягодите. Охладете за кратко в хладилник, докато шоколадът стегне (10 минути са напълно достатъчни). Подредете върху нашата козуначена торта.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.