Това са любимите овесени бисквити на Боби и неговото братче Симо, които днес ни гостуват с рецептата. Лесни и бързи са и могат изцяло да бъдат приготвени от детски ръце. Майка им Мария също ги харесва, защото децата се забавляват с приготвянето, а наличието на овесени ядки засища момчетата за по-дълго. Слънчева есенна сутрин, все още по пижама, Боби запретва ръкави и виртуално ви черпи с тези вкусни сладки.
Необходими продукти:
125 гр брашно по избор (в случая е използвано фино брашно от спелта)
½ ч.л. сода
¼ ч.л. бакпулвер
¼ ч.л. морска сол
½ ч.л. канела на прах
114 г. меко масло
100 гр. кафява захар
1 яйце на стайна температура
½ ч.л. екстракт от ванилия
Настъргана кора на нетретиран лимон (може да се пропусне)
135 гр. фини овесени ядки
50-100 гр стафиди
Време за приготвяне:
25 мин.
Начин на приготвяне:
Извадете маслото и яйцето от хладилника и оставете да се темперират.
Смесете всички сухи съставки в голяма купа: 125 гр брашно по избор, ½ ч.л. сода, ¼ ч.л. бакпулвер, ¼ ч.л. морска сол (или каквато имате), ½ ч.л. канела на прах, 135 гр. фини овесени ядки, 50-100 гр стафиди и настъргана кора от 1 лимон (нетретиран).
Моето любимо брашно за всичко е фино смляно от спелта. Обичаме вкуса на лимонени стърготини, но спокойно може да се пропуснат или да се сменят с такива от портокал. Ако децата ви не обичат стафиди, заменете ги с нещо друго (ядки, шоколадов чипс, друг тип сушени плодове) или ги пропуснете.
В друга купа смесете маслото и захарта и разбийте с миксера. Маслото трябва да е добре омекнало. Добавете яйцето и екстракта от ванилия и разбийте на средна скорост, докато се смесят добре.
Включете фурната да загрява на 190 градуса.
Започнете да добавяте смесените сухи съставки и бъркайте с миксера на ниска скорост. Оформете топчета (около 2 с.л. тесто за топче) и поставете на разстояние върху тава, застлана с хартия за печене.
Натиснете топчета отгоре, за да станат плоски.
Печете в предварително затоплена фурна на 190 градуса за 8-10 мин. или докато съвсем леко покафенеят отгоре. В оригинал тези бисквитки стават мекички отвътре с хрупкави краища. Трябва да ги следите и да не ги препичате. Ако като мен обичате по-хрупкави бисквитки, печете ги 11 мин, докато покафенеят.
След като ги извадите от фурната, не ги местете от тавата, а ги оставете да почиват там за около 5 мин. След това ги преместете. Не ги местете веднага, защото са много ронливи и може да се разпаднат.
Да ви е сладко!
Ако тази рецепта ви харесва, погледнете и овесено-банановите бисквити на Кари.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.