индийски дал - постна индийска яхния

На гости: Индийски дал с червена леща и жасминов ориз

Какво да сготвя… Този въпрос си задаваме ежедневно. А с home office ежедневието даже и по няколко пъти на ден. Доста изморително понякога е, дори и за любител кулинар, да измисля непрекъснато нови разнообразни и здравословни менюта.

Тогава на помощ идва Cookit.bg. Техните кутии с рецепти са отлично решение за хората, които предпочитат домашно сготвената храна и изпитват удоволствие от процеса на приготвяне, но с радост биха си спестили време за пазаруване и за умуване.

Кутиите с рецепти пристигат директно до адреса ти и съдържат карта с детайлни и лесни за следване стъпки за приготвянето на дадената рецепта и… всички необходими за нея продукти, оразмерени до грам. И още нещо важно: всичко е в еко-friendly опаковки, изработени от биопластмаса от царевица. 

Поканихме Cookit.bg да ни гостуват в блога и да представят една от рецептите, които през тази седмица ще може да поръчате в техния сайт. В месеца на постите избраха за нас нещо много ароматно от индийската кухня.

Яхнията дал е изключително популярна и има хиляди версии на приготвяне. Рецептата по-долу е с жасминов ориз, червена леща и ароматни подправки. Приготвя се лесно и е подходяща за всяко настроение, обяд или вечеря.

Съставки ЗА 2 ПОРЦИИ

  • 170 гр червена леща Крина

  • 80 гр жасминов ориз Крина

  • 2 бр. малки такос

  • 200 мл веган овесена сметана The Bridge

  • 1 морков

  • 2 стръка магданоз

  • 1 червена чушка

  • 1 глава лук

  • 1 скилидка чесън

  • 15 гр пресен джинджифил

  • 10 мл зехтин

  • Зеленчуков бульон

  • Подправки:
  • 1 ч.л. кафява захар

  • 1 ч.л. кимион

  • 1 ч.л. къри

  • 1/2 ч.л. куркума

  • 1 ч.л. червен пипер

  • Сол

  • Черен пипер

Порции

2 порции

Активно готвене

20 минути

Общо време за приготвяне

30 минути

Какво ще ти трябва: белачка, дъска, нож, купа, тенджера, тиган, бъркалка

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

За приготвянето на ориза

2 към 1. Това е съотношението за перфектно сварен жасминов ориз. Затова сложи две части вода в тенджера да заври. През това време изплакни ориза поне 3 пъти със студена вода – целта е водата накрая да е възможно най-бистра.

Когато водата заври, добави щедра щипка сол и сложи ориза в нея. Намали котлона на ниска степен и остави да къкри за 3 минути. Сложи сол на вкус при нужда. Махни тенджерата от котлона, покрий я с капак и я остави така, без да вдигаш капака, за 15 минути, докато оризът поеме водата. За това време оризът ще поеме цялата течност.

За приготвянето на индийски дал

В 1 и 1/2  чаена чаша гореща вода разтвори зеленчуковия бульон и остави настрана. Тази течност ще ползваме по-късно за сваряване на лещата, което означава, че трябва да е като обем в съотношение 2 към 1 спрямо количеството леща.

Обели и нарежи лука и моркова на еднакви парчета. Остави настрана. Почисти чушката от семките и нарежи на същите по размер парчета.

Обели и нарежи на ситно чесъна и джинджифила. Остави ги настрана в отделен съд.

За готвенето на индийски дал загрей тиган на средна степен на котлона (6-7 степен от 9). Добави зехтина в тигана, след това и нарязаните лук и морков. Готви за 2 минути, като добавиш 3-4 с.л. от бульона.

После добави чушката, чесъна и джинджифила и готви още 1 минута, като добавиш още 2-3 с.л. от бульона.

Добави микса подправки, сол и черен пипер на вкус и готви още 2-3 минути.

Измий лещата и я добави в тигана (при 5 степен на котлона от 9). След това залей лещата с остатъка от бульона и разбъркай. Готви 6-7 минути, докато лещата поомекне. Добави към нашия индийски дал веган сметаната, сол на вкус, разбъркай добре и готви 7-8 минути, докато течността се абсорбира.

Добави нарязания магданоз и остави тигана на изключен котлон за 2-3 минути.

Сервиране на индийски дал

Хлебчетата такос можеш да приготвиш на тиган или във фурната, като ги запечеш до златисто от двете страни.

Извади готовия жасминов ориз и го раздели на 2 части. Към него добави от индийския дал. Гарнирай с хрупкавите хлебчета.

За да следите новите рецепти и кутии на Cookit.bg, последвайте ги във Facebook, Instagram и Youtube.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

*