Какво да сготвя… Този въпрос си задаваме ежедневно. А с home office ежедневието даже и по няколко пъти на ден. Доста изморително понякога е, дори и за любител кулинар, да измисля непрекъснато нови разнообразни и здравословни менюта.
Тогава на помощ идва Cookit.bg. Техните кутии с рецепти са отлично решение за хората, които предпочитат домашно сготвената храна и изпитват удоволствие от процеса на приготвяне, но с радост биха си спестили време за пазаруване и за умуване.
Кутиите с рецепти пристигат директно до адреса ти и съдържат карта с детайлни и лесни за следване стъпки за приготвянето на дадената рецепта и… всички необходими за нея продукти, оразмерени до грам. И още нещо важно: всичко е в еко-friendly опаковки, изработени от биопластмаса от царевица.
Поканихме Cookit.bg да ни гостуват в блога и да представят една от рецептите, които през тази седмица ще може да поръчате в техния сайт. В месеца на постите избраха за нас нещо много ароматно от индийската кухня.
Яхнията дал е изключително популярна и има хиляди версии на приготвяне. Рецептата по-долу е с жасминов ориз, червена леща и ароматни подправки. Приготвя се лесно и е подходяща за всяко настроение, обяд или вечеря.
Съставки ЗА 2 ПОРЦИИ
170 гр червена леща Крина
80 гр жасминов ориз Крина
2 бр. малки такос
200 мл веган овесена сметана The Bridge
1 морков
2 стръка магданоз
1 червена чушка
1 глава лук
1 скилидка чесън
15 гр пресен джинджифил
10 мл зехтин
Зеленчуков бульон
- Подправки:
1 ч.л. кафява захар
1 ч.л. кимион
1 ч.л. къри
1/2 ч.л. куркума
1 ч.л. червен пипер
Сол
Черен пипер
2 порции
20 минути
30 минути
Какво ще ти трябва: белачка, дъска, нож, купа, тенджера, тиган, бъркалка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
За приготвянето на ориза
2 към 1. Това е съотношението за перфектно сварен жасминов ориз. Затова сложи две части вода в тенджера да заври. През това време изплакни ориза поне 3 пъти със студена вода – целта е водата накрая да е възможно най-бистра.
Когато водата заври, добави щедра щипка сол и сложи ориза в нея. Намали котлона на ниска степен и остави да къкри за 3 минути. Сложи сол на вкус при нужда. Махни тенджерата от котлона, покрий я с капак и я остави така, без да вдигаш капака, за 15 минути, докато оризът поеме водата. За това време оризът ще поеме цялата течност.
За приготвянето на индийски дал
В 1 и 1/2 чаена чаша гореща вода разтвори зеленчуковия бульон и остави настрана. Тази течност ще ползваме по-късно за сваряване на лещата, което означава, че трябва да е като обем в съотношение 2 към 1 спрямо количеството леща.
Обели и нарежи лука и моркова на еднакви парчета. Остави настрана. Почисти чушката от семките и нарежи на същите по размер парчета.
Обели и нарежи на ситно чесъна и джинджифила. Остави ги настрана в отделен съд.
За готвенето на индийски дал загрей тиган на средна степен на котлона (6-7 степен от 9). Добави зехтина в тигана, след това и нарязаните лук и морков. Готви за 2 минути, като добавиш 3-4 с.л. от бульона.
После добави чушката, чесъна и джинджифила и готви още 1 минута, като добавиш още 2-3 с.л. от бульона.
Добави микса подправки, сол и черен пипер на вкус и готви още 2-3 минути.
Измий лещата и я добави в тигана (при 5 степен на котлона от 9). След това залей лещата с остатъка от бульона и разбъркай. Готви 6-7 минути, докато лещата поомекне. Добави към нашия индийски дал веган сметаната, сол на вкус, разбъркай добре и готви 7-8 минути, докато течността се абсорбира.
Добави нарязания магданоз и остави тигана на изключен котлон за 2-3 минути.
Сервиране на индийски дал
Хлебчетата такос можеш да приготвиш на тиган или във фурната, като ги запечеш до златисто от двете страни.
Извади готовия жасминов ориз и го раздели на 2 части. Към него добави от индийския дал. Гарнирай с хрупкавите хлебчета.
За да следите новите рецепти и кутии на Cookit.bg, последвайте ги във Facebook, Instagram и Youtube.