Варен октопод

Лесна рецепта за крехък октопод

Тази рецепта за октопод е на моя приятлка. Организирахме си преди време женска сбирка и, уточнявайки менюто, кой какво ще донесе, тя много небрежно вметна “Аз ще направя октопод”. Ама така небрежно, че все едно казваше, че ще купи хляб по път.

Изненада ни наистина страхотно и веднага си откраднах рецептата 🙂 Оказа се, че с нейния начин готвенето на октопод наистина е лесно като да купиш хляб. Оттогава си държа по един във фризера за резерва.

А за Кари първото готвене на октопод беше и урок по зоология. Тя няма притеснение от сурово месо, а морските животни обследва с особено внимание. Винаги проверява зъбите на рибата, оглежда дали е добре почистена от вътрешности, а скариди чисти почти професионално. Октопод преди тази рецепта не бяхме правили у дома и за нея беше изключително любопитно да го огледа цял и отблизо. След като уточнихме анатомичните му особености, как се движи, храни и т.н., господинът беше готов да скочи в тенджерата, а ние изгледахме няколко Discovery клипчета за живота на морското създание.

Съставки

  • 1 бр. замразен октопод

  • 1-2 лимона

  • няколко стръка прясна целина

  • 200 мл кола

  • черен пипер на зърна

  • бахар на зърна

  • 1-2 дафинови листа

  • ЗА ОВКУСЯВАНЕ ИЛИ МАРИНОВАНЕ
  • сол

  • зехтин

  • Сок от 1 мандарина или 1 лимон

  • 1-2 скилидки чесън

  • Риган

  • Свежа салата за гарниране

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

Замразеният октопод се премества от фризера в хладилника, където се оставя да се размрази бавно, за едно денонощие.

Ако приготвяте пресен октопод, сложете го във фризера поне за няколко дни. Дълбокото замразяване спомага за по-лесното готвене и премахва необходимостта от бой, коркови тапи и прочие хитрини за крехко месо.

Октоподът се измива много добре под течаща вода и се почиства. Може целият да се натрие с морска сол, за да се почисти добре от слузта, след което се изплаква обилно. Необходимо е да се отстранят очите с помощта на остър нож. В основата на пипалата пък е отворът с човката на октопода – трябва да се изреже цялата сфера заедно с човката, която представлява мидено образование. Главата се обръща, за да се почисти отвътре (при замразения октопод обикновено главата е почистена предварително от мастилената торбичка и е празна).

Голяма тенджера се пълни с вода и се слага на висока степен на котлона. Лимоните се режат на половинки, изстискват се във водата и се потапят също в нея. Добавя се целината, нарязана на едри парчета, няколко зрънца бахар и няколко зрънца черен пипер, дафинов лист, както и колата.

Щом водата с подправките заври, октоподът се цопва за секунда и се вади. Това цопване и вадене се повтаря 3 пъти, идеята е пипалата да се “шокират” от смяната на температурата и да се накъдрят.

Накрая целият октопод се потапя, котлонът се намаля (при мен на степен 3-4 от максимални 9) и се захлупва. Оставя се да ври на тих огън за около 2 часа – 2 часа и половина в зависимост от размера му.

Може след като мине час и половина, от време на време да пробвате готовността. Става с вилица – ако острието минава с лекота през месото на октопода, значи е готов.

Свареният октопод се вади от водата. Пипалата се разделят, като се отрязват възможно най-близо до главата. А самата глава се реже на ленти или шайби.

КАК ДА ГО СЕРВИРАМЕ?

Приготвен по този начин, октоподът е напълно готов за консумация и е изключително вкусен. Може да го нарежете на парчета, да овкусите със зехтин, сок от мандарина, сол и риган, и да поднесете в салата.

Или пък да мариновате пипалата за час-два в микс от зехтин, лимонов сок, риган, скилидка чесън и сол. Поел ароматите, октоподът се отцежда от маринатата и минава за кратко през горещ тиган или скара за допълнителен аромат. Сервира се в компанията на свежа салата.

Варен октопод

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

4 Коментари

  1. готвя го в момента. да видим какво ще стане 🙂

  2. Благодаря! За пръв път ми е и се получи!

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*