патешко магре

Патешко магре с пюре от моркови

Магре се нарича патешко филе с кожа. Филето е по-крехко и изисква по-малко топлинна обработка, за да не стане прекалено сухо, често се сервира и алангле.

Съставки за 4 порции

  • 4 патешки гърди с кожа

  • 1-2 портокала

  • Сол

  • Черен пипер

  • Сладко от боровинки

  • За пюрето от моркови
  • 500 гр моркови

  • 1 сладък картоф

  • 300 мл прясно мляко

  • Сол

  • 20-30 гр масло

  • щипка индийско орехче

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЮРЕТО

Почистете морковите и сладкия картоф, нарежете ги на кубчета и ги сложете в тенджера. Посолете, залейте с прясното мляко и долейте с вода, така че да са добре покрити. Варете на среден огън на котлона до омекване на зеленчуците.

Отцедете, като запазите течността от варенето. Пасирайте сварените зеленчуци с част от течността. Постепенно прибавайте още до получаване на пухкаво пюре с желаната консистенция. Още топло, добавете маслото и разбъркайте до пълното му разтапяне. овкусете с щипка индийско орехче.

ПРИГОТВЯНЕ НА МАГРЕТО

Измийте и подсушете патешкото. Ако е необходимо, премахнете жили по повърхността. С остър нож направете диагонални разрези по кожата, така че да се оформят ромбове. Старайте се да режете само кожата, не и месото. Целта е при готвене мазнината лесно да се стопи ида се образува хрупкава коричка. Поръсете със сол и черен пипер.

Включете фурната на 180 градуса с вентилатор.

Загрейте на котлона сух тиган. Поставете четирите броя патешко магре (може и две по две) с кожата на долу, без да добавяте мазнина в тигана (магрето ще пусне собствена мазнина по време на готвене). Гответе 7 минути, докато кожата стане златиста и обърнете от другата страна. Гответе още 1-2 минути. През цялото време на готвене периодично обливайте месото с мазнината, която се образува от разтапянето.

Прехвърлете патешкото магре в тавичка, застлана с хартия за печене, с кожата нагоре и печете в загрята фурна: 6 минути за medium или 8 минути за well done. Ако тиганът е огнеупорен, може и директно да пъхнете него във фурната. Извадете и веднага завийте магрето с алуминиево фолио за 7-8 минути.

След като е отпочинало, отвийте и нарежете на филийки. Подредете в чиния и гарнирайте с резен портокал, сладко от боровинки и пюрето от моркови.

патешко магре с пюре от моркови

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*