Наричат патладжана „зеленчукът на дълголетието“ заради състава си, богат на витамини, минерали и важни фитонутриенти с антиоксидантно действие.
В сезона на патладжаните ви предлагаме една рецепта за Патладжан ветрило със сирена и домати.
Съставки за 2 порции
2 средно големи патладжана
1 топка моцарела (125 гр)
100 гр зряло саламурено краве сирене
1 голям розов домат
Листа пресен босилек
1 скилидка чесън
Зехтин
Сол
По желание: шепа настърган пармезан или кашкавал
Начин на приготвяне
- Патладжаните се измиват добре и се нарязват на филийки по дължина, като в горната си част при дръжката остават цели, за да се оформи ветрило.
- Патладжаните се осоляват хубаво и се оставят за 30 мин. в чиния, леко под ъгъл, за да се отцеди от тях горчивия сок. Горчивината на патладжана се дължи на съдържащите се него етерични масла. Отцеждането на горчивия сок леко отнема и от водата на зеленчука, което го прави да поглъща по-малко мазнина при готвене.
- През това време моцарелата и бялото сирене се режат на тънки филийки. Доматът се обелва и се реже на резени.
- Патладжаните се измиват добре и се отцеждат.
- Фурната се загрява на 200 C. Тавичка се застила с хартия за печене.
- Чесънът се обелва и смачква. Всеки резен от ветрилото внимателно се намазва с чесън. Между всеки две филийки патладжан се поставят резен домат, резен моцарела и малко от бялото сирене, както и 1-2 листа босилек. Ако нямате пресен босилек, може да поръсите между резените със сух.
- Така нареденото ветрило се поставя в тавичката, посолява се и се полива с няколко лъжици зехтин.
- Пече се около час. Към края на печенето по желание може патладжаните да се поръсят с настърган пармезан или кашкавал и да се запекат за още 5 мин.
- Сервира се топло.
Не пропускайте и рецептата ни за рататуй.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.