домашна лазаня болонезе

На гости: Лазаня Болонезе

Днес гостуваме на едно прекрасно семейство с кулинарен нюх и отношение към храната – Биляна и Петър и техните деца Виктория и Симеон. Те са авторите на блога www.peter.and.bilyana.net, в който обичам да “отскачам”, за да помечтая за ново пътешествие и да почерпя от техния опит и съвети за пътуване с деца.

www.peter.and.bilyana.net

Биляна и Петър са партньори не само като семейство, но и в работата. Занимават се с дигитален маркетинг, смарт решения и IT проекти. А свободното си време прекарват в много пътувания и забавления с децата си. И в готвене заедно :).

Представяме ви тяхната лазаня Болонезе:

Съставки

  • 300 гр кори за лазаня (от прясна паста)

  • 100 гр пармезан

  • 100 гр кашкавал

  • 100 мл готварска сметана

  • ЗА СОС БЕШАМЕЛ
  • 50 гр брашно

  • 500 мл прясно мляко

  • 15 гр масло

  • Букет гарни (няколко стръка мащерка, дафинов лист и магданоз)

  • Кората на 1/2 лимон

  • ЗА СОС БОЛОНЕЗЕ
  • 300 гр едросмляна телешка кайма

  • 1 с.л. масло

  • 100 мл червено вино

  • 1 глава лук

  • 3-4 скилидки чесън

  • 1 морков

  • 500 мл доматен сос

  • 400 мл зеленчуков бульон

  • 5 с.л. зехтин

  • 1 ч.л. риган

  • 1 стрък суха целина

  • Черен пипер

  • 1/2 ч.л. захар

  • Сол

Кори за лазаня може да приготвите и сами у дома, както направихме ние. За около 300 гр кори са необходими 3 яйца, 300 гр брашно и малко сол.

ПРИГОТВЯНЕ НА СОС БОЛОНЕЗЕ

Каймата се изпържва в много силно загрят тиган заедно с 1 с.л. масло, докато стане на трохи. “Гаси” се с малко червено вино (1/4 ч.ч.).

Отделно в няколко супени лъжици зехтин се запържват лук, чесън и морков, нарязани на ситно. Добавя се добре изпържената кайма.

Разбърква се добре и на порции се добавя доматеният сос. При всяко прибавяне се разбърква добре и се изчаква, за да не спадне температурата на готвене. Прибавя се 1/2 ч.л. захар, както и подправки (сол, черен пипер, риган, целина). Прибавя се и зеленчуковият бульон. Най-добре е да си приготвите бульон предварително, като оставите да се сварят морков, лук, целина и букет гарни (няколко стръка магданоз, дафинов лист и мащерка).

Котлонът се намаля на средна степен и се оставя да къкри около час, докато почти цялата течност изври.

лазаня болонезе

ПРИГОТВЯНЕ НА СОС БЕШАМЕЛ

За приготвянето на соса млякото не трябва да е студено, затова е необходимо да го извадите от хладилника 30-40 мин по-рано.

Маслото се загрява в касерола на котлона. Добавя се брашното и се запържва при непрекъснато бъркане. Добавя се млякото на тънка струйка при непрекъснато бъркане и се ароматизира с лимонова кора и подправки (букет гарни). Така се вари при непрекъснато бъркане до получаване на рядък сос.

ОФОРМЯНЕ НА ЛАЗАНЯТА

Фурната се загрява на 180 градуса с вентилатор.

Правоъгълна тава се подмазва с малко зехтин и се разлива малко сос Болонезе. Поставя се ред кори за лазаня, а върху тях част от соса Болонезе и отгоре Бешамел. Следва нов ред кори и отново равномерно Болонезе, а върху него малко Бешамел. По желание може да се добави и малко настърган кашкавал на всеки ред.

Последният ред кори се полива обилно с Бешамел и течна готварска сметана и се поръсва щедро с пармезан и настърган кашкавал, така че хубаво да покрие цялата лазаня.

Пече се в загрятата фурна около 30-40 мин.

Последвайте Facebook страничката Delicious Life за още вкусни предложения от Биляна.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*