Мусака

ПРОДУКТИ

400 гр. картофи

400 гр кайма

½ глава лук

1 зрял домат (или 150 гр домати от консерва)

2-3 с.л. олио

1 ч.л. червен пипер

½ ч.л. черен пипер

Сол на вкус

1 ч.л. чубрица

200 гр кисело мляко

1 яйце

2 с.л. брашно

50 гр кашкавал

ПРИГОТВЯНЕ

Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.

Картофите се нарязват на малки кубчета, лукът на ситно.

В дълбока тава се изсипват картофите, посоляват се и се заливат с 1/2 ч.ч. гореща вода. Слагат се в загрятата фурна да поомекнат за 10-15 мин., докато приготвяме каймата.

Олиото се загрява в дълбок тиган. Добавя се лукът и се запържва за кратко. Към него се изсипва каймата и се пържи, докато стане на трохи. Прибавя се червеният пипер и сол и се бърка за минута-две, след което се изсипват доматите (ако ползвате пресен домат – обелен и нарязан на дребно). Ястието се оставя да къкри още 3-4 минути, като се добавят и останалите подправки – черен пипер, чубрица.

Сместа с каймата се прибавя към картофите и се разбърква добре. Ако е необходимо, се добавя още малко вода – тя трябва да стига почти до нивото на картофите с каймата, без да ги покрива напълно. Връща се във фурната и се пече около 30-40 мин на 180 градуса – докато картофите омекнат напълно.

През това време се приготвя заливката. Разбъркват се заедно киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане се добавя и брашното до получаване на гладка смес. Накрая се добавя и настърганият на ситно кашкавал. Мусаката се залива равномерно с тази смес и се пече още 10-15 мин, докато заливката получи приятен загар.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*