ПРОДУКТИ
400 гр. картофи
400 гр кайма
½ глава лук
1 зрял домат (или 150 гр домати от консерва)
2-3 с.л. олио
1 ч.л. червен пипер
½ ч.л. черен пипер
Сол на вкус
1 ч.л. чубрица
200 гр кисело мляко
1 яйце
2 с.л. брашно
50 гр кашкавал
ПРИГОТВЯНЕ
Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
Картофите се нарязват на малки кубчета, лукът на ситно.
В дълбока тава се изсипват картофите, посоляват се и се заливат с 1/2 ч.ч. гореща вода. Слагат се в загрятата фурна да поомекнат за 10-15 мин., докато приготвяме каймата.
Олиото се загрява в дълбок тиган. Добавя се лукът и се запържва за кратко. Към него се изсипва каймата и се пържи, докато стане на трохи. Прибавя се червеният пипер и сол и се бърка за минута-две, след което се изсипват доматите (ако ползвате пресен домат – обелен и нарязан на дребно). Ястието се оставя да къкри още 3-4 минути, като се добавят и останалите подправки – черен пипер, чубрица.
Сместа с каймата се прибавя към картофите и се разбърква добре. Ако е необходимо, се добавя още малко вода – тя трябва да стига почти до нивото на картофите с каймата, без да ги покрива напълно. Връща се във фурната и се пече около 30-40 мин на 180 градуса – докато картофите омекнат напълно.
През това време се приготвя заливката. Разбъркват се заедно киселото мляко и яйцата, след което при постоянно бъркане се добавя и брашното до получаване на гладка смес. Накрая се добавя и настърганият на ситно кашкавал. Мусаката се залива равномерно с тази смес и се пече още 10-15 мин, докато заливката получи приятен загар.