сироп от бъз

Домашен сироп от бъз

Майка ми всяка година приготвя сироп от бял бъз през пролетта (за пиене) и от черен бъз през есента (за имунитет). Децата много обичат бабиния сироп от бъз, това и домашните компоти са “соковете”, които си позволяваме вкъщи.

А когато запасите от домашен сироп от бъз привършат, се обръщаме към Buzzonada за още.

Бъзът цъфти през май и юни. В цветовете му се съдържат много витамин С, витамини В1, В2 и В3, бетакаротин, фитохимикали , органични киселини и други. Те имат общоукрепващи и антибактериални свойства, помагат за профилактика на алергии и нормализиране на дейността на храносмилателната система.

цвят от бял бъз
Снимка: Pixabay

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

30 бр. цветове от бял бъз

2 кг захар

1.5 л. вода

3 лимона

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

При брането на бъза избирайте свежи бели цветове и махнете всички части, които са започнали да потъмняват. Дебелите дръжки на бъза се изрязват. Ако цветовете са влажни, оставете да поизсъхнат.

В дълбок съд се поставят водата и захарта да заврат. Вари се, докато захарта се разтопи, след което сиропът се охлажда напълно.

Ако вместо захар предпочитате да сложите мед, то водата леко се затопля и медът (трябва да е течен) се бърка, докато се разтвори. Медът не бива да се подлага на висока термична обработка, затова в този си вид сиропът не се вари и след затваряне на бутилките.

Цветовете се поставят в голяма тенджера. Върху тях се разпределят лимоните, нарязани на парчета. Заливат се с охладения захарен сироп и се похлупват. Така пресдтояват 48 часа.

Следва прецеждане. Първо внимателно се изстискват с ръце лимоните и цветовете. Сиропът се излива през цедка, която да обере по-едрите останали парченца. А после и през тензух за фините частици. Разпределя се в шишета и се запечатва. За по-дълго съхранение е добре шишетата да се заварят. Съхранява се на тъмно и хладно.

За консумация нашият сироп от бъз се разрежда с вода или сода според предпочитанията за сладост. Може също в готовата напитка да се добавят резени лимони или лайм, ягоди (пасирани и цели), които да добавят още свежест към вкуса.

Още идеи за безалкохолни и алкохолни коктейли със сироп от бъз вижте тук.

Освен за пиене, сиропът от бъз се оказва доста сполучлива съставка и в сладкарството. Надникнете в нашата рецепта за Торта пламък със сироп от бъз.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте The Little Chef във Facebook и в Instagram.

Тагове

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*