Името на италианското сирене бурата идва от думата burro (масло). И как не – топи се в устата!
Прави се от краве или биволска моцарела и сметана, като според някои източници измислянето на този вид сирене е произлязло от желанието максимално да се използват остатъците от приготвянето на моцарела.
Представеното по-долу описание е силно казано “рецепта”. Но резултатът е слабо казано у-ни-ка-лен! Любимата ми салата това лято!
Съставки ЗА ЕДНА ПОРЦИЯ
1 топка сирене бурата (125 гр)
1 сочен розов домат, по възможност с по-кръгла форма
Листа пресен босилек
Сол, черен пипер
Зехтин
По желание: Къшей топъл домашен хляб, песто
Начин на приготвяне
- Доматът се обелва и се нарязва на дебели шайби.
- В дълбока чиния се нареждат шайбите домат, в средата се поставя цялата топка бурата и се поръсва с цели листа босилек.
- Овкусява се със зехтин, сол, прясно смлян черен пипер. По желание може да се добави и песто, както и малко кедрови ядки.
- Сервира се с вкусен пресен хляб и може да пропуснем основното 🙂