Една от любимите супи на Кари е супа топчета. В класическата рецепта топчетата се правят от замесени кайма и ориз. За мен като вегетарианец това винаги е създавало трудност при преценката дали е готово, тъй като не опитвам, а в топчето не мога да усетя сваряването на ориза. Ето защо моите топчета са само от кайма, а ориз добавям отделно в бульона.
В един момен реших да заместя ориза с елда. Тя е с по-ниско съдържание на въглехидрати и богата на желязо, отличен заместител на ориза е както в супи, така и в гарнитури.
Съставки
200 гр кайма (телешка или смес телешко и свинско)
1/4 ч.ч. елда
1/2 глава лук
1 морков
1/2 тиквичка
2-3 с.л. кокосова мазнина
2-3 с.л. зехтин
1 с.л. брашно (елда, спелта или бяло брашно) + малко за овалване на топчетата
1 ч.л. червен пипер
магданоз (няколко стръка пресен или 1 с.л. сух)
Сол на вкус
2 с.л. кисело мляко
Начин на приготвяне
- Елдата се измива добре под течаща вода, най-лесно е в цедка. В дълбока купа се накисва във вода, така че да бъде покрита с 2-3 пръста. Оставя се да кисне за няколко часа, като в края на кисненето обикновено зрънцата са разпукнали и са поели голяма част от течността. Измива се отново добре, преди да се ползва в супата.
- Лукът се нарязва на ситно. Морковът и тиквичката се настъргват на едро ренде.
- В дълбока тенджера на котлона се загряват кокосовата мазнина и зехтинът.
- В електрическа кана или в тенджера на котлона се загрява около 1.5 л. вода до завиране.
- Лукът, морковът и тиквичката се изсипват в загрятата мазнина, добавя се малко сол и се задушават за няколко митнути. Добавя се брашното и се бърка добре. След още минута се добавя и червеният пипер и отново се бърка, за да не загори.
- Към зеленчуците с брашнената каша се добавя малко от горещата вода, разбърква се добре, така че да се получи хомогенна каша. Долива се още малко вода и отново се бърка, за да не се получат бучки от брашното. Така постепенно се прибавя количеството вода, което желаете в зависимост от търсената гъстота. Моята супа беше с 1 л. вода.
- Зеленчуците с водата се оставят да поврат 5 мин.
- През това време от каймата се оформят малки топчета, аз ги правя малко по-големи от лешник.
- В малка купичка се сипва брашно и в него внимателно се овалва всяко топче. Идеята е просто да се запечата за варенето, не бива да има прекалено много брашно върху каймата, така че овалвайте внимателно и изтупайте евентуални натрупвания на брашно.
- Топчетата кайма се пускат едно по едно в супата, като се стараете да бъдат потапяни на различни места, така че да не си пречат при варенето. В супата се изсипва и кисната елда (добре измита след кисненето).
- Варенето на супата продължава още около 10-15 минути, докато топчетата изплуват на повърхността на супата, а елдата е сварена напълно. Добавя се още сол при необходимост.
- Супата се отдръпва от котлона. Ако желаете, може да я оставите без застройка. Аз правя нещо като застройка, но само с кисело мляко.
В отделна купичка се поставят 2 с.л. кисело мляко и се разбъркват с няколко лъжици бульон от супата. Добавят се още няколко лъжици бульон и отново се разбърква. Идеята е да стане постепенно изравняване на температурата на киселото мляко и супата. Накрая сместа в купичката се изсипва в тенджерата при непрекъснато бъркане. - Супата топчета се овкусява с магданоз и се сервира топла.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.