смяна на млечни зъби

Смяна на млечните зъби – за феята на зъбките и други вярвания

– Кари, защо ти се клатят зъбите? – пита Мити.

– Защото млечните падат и на тяхно място идват постоянните. – обяснява авторитетно Карина.

– Ами ти сега възрастна ли ще станеш?

Замръзнах на тази реплика… Това е разговор между децата (Димитър на 3 и Карина на 6), след като преди няколко седмици на Кари й падна първото зъбче, а скоро след това и още едно.

Кари е много горда, чакаше този момент с нетърпение. Първо, защото връстниците около нея вече са със сменени по няколко зъба. И второ – защото при всяко паднало зъбче Феята на зъбките идва с подаръче.

Провокирана от събитията в семейството реших да представя различни вярвания и традиции, свързани със смяната на млечните зъби.

Накратко за съзъбието при децата

Млечните зъбки пробиват между 6 месец и 2 години на детето. Тежък период за всички родители.

Около 6-ата година първите постоянни зъби израстват през венците. Млечните започват да се разклащат, за да бъдат после изцяло избутани и да оставят място за постоянните. Те са по-големи, тъй като ще служат на детето цял живот. И неслучайно се сменят поетапно за толкова дълъг период от време, така че детската челюст постепенно да израсне и да се подготви за по-многобройното и по-едро постоянно съзъбие.

съзъбие - млечни и постоянни зъби
Снимка: Първите 7

В началото новопоникващите постоянни зъби са с незавършен емайл и доста по-податливи на кариеси. А непрекъснатата трансформация в устата между млечни зъби, празни пространства и постоянни зъби прави почистването предизвикателство. Ето защо във възрастта от 6 години до тийнейджърство трябва да сме още по-внимателни с устната хигиена и профилактика.

Д-р Ненчева и д-р Бочков: 18 въпроса за здравето на детските зъби

Когато падне млечно зъбче

„На ти, бабо, костен зъб, дай ми железен!”

Когато бях малка, си спомням как взимахме падналото зъбче, излизахме пред къщата и с всички сили го хвърляхме високо към покрива с тези думи. В някои краища на страната е популярно като “На ти, сврако, костен зъб, дай ми железен!”. Поверието е, птицата ще отнесе стария зъб при самодивите, а те в замяна ще пратят по нея силни и здрави нови зъби (като железни), които ще му служат цял живот.

В много други държави присъства същата традиция зъбът да се хвърли високо. В страните от Азия хвърлят зъбчето към покрива, призовавайки мишката да им донесе здрави и силни. Мишка, тъй като зъбите на гризачите растат цял живот. По същата причина в някои страни хвърлят зъбчето в миша дупка (къде ли я търсят?!). В Близкия Изток децата хвърлят зъбчето към слънцето, за да растат новите прави.

Феята на зъбките

Инспирирани от западната култура, голяма част от децата днес чакат Феята на зъбките да ги навести. Този образ се е появил като помощник на родителите да убедят детето силно клатещо се зъбче да бъде извадено с малко помощ. Вероятно образът идва и като перифраза на по-стари истории за мишки, които събират зъбчетата в други култури.

Падналото зъбче се поставя под възглавницата на детето, а феята идва нощем, когато всички спят. Тя взима зъбчето и на негово място оставя монета (да са здрави постоянните зъби) и малко лакомство за детето. Някои деца пишат и кратко писмо до феята, което оставят до леглото си, така че да го намери, щом дойде.

Традицията с монетите вероятно идва от по-стари времена. Например, викингите откупвали с монети всеки паднал зъб на децата си и ги носели в огърлица като талисман при битки.

Понеже зъбчето е много малко (особено първите, които падат), добре е да е поставено в торбичка или малка кутийка, за да не се изгуби под възглавницата. В интернет има богато разнообразие от такива кутийки за едно зъбче, а може да изработите и сами, например от кибритена кутийка.

А какво прави феята с толкова много млечни зъбки? Чували ли сте за Млечния път? Ами той се нарича „млечен“, защото е направен от млечните зъбчета, които Феята е събрала.

падане на млечен зъб

Ратонсито Перез и други миши истории

В някои страни идва не фея, а мишка, която също взима зъбчето и оставя на детето подаръче. В Испания и Аржентина тя се нарича Мишката Перез (Ратонсито Перез), а във Франция добрата малка мишка (La Bonne Petite Souris).

Мишката Перез е образ, създаден през 19 век от испански писател в история, писана от него по поръчение на детето-крал Алфонсо XIII. Мишлето живеело в кутия за бисквити и нощем се промъквало по тръбите и отивало при децата, които са изгубили млечното си зъбче.

В някои семейства образът на феята или мишката се използва и като възпитателен механизъм по отношение на устната хигиена. Например, Феята може да остави писмо на детето, в което да му разкаже колко е важно зъбките да се почистват добре и да даде съвети как да го прави. А щом съветите са дадени от толкова авторитетен външен експерт, при това с вълшебни сили, правилата се спазват по-внимателно.

Кутийка за зъбки

В Швейцария традицията е да се запази първият паднал млечен зъб, защото ако бъде загубен, на негово място няма да порасне нов. В много други държави също семействата пазят всички млечни зъби на детето. Ако решите да спазвате тази традиция, има специални кутии за такава цел.

кутия за млечни зъби

Стволови клетки от млечен зъб

В случай че желаете да съхраните стволови клетки на вашето дете, но не сте го направили от пъпната връв при раждането, има втори шанс за това именно с млечен зъб. Зъбната пулпа вътре в зъба съдържа уникални собствени стволови клетки, които могат да бъдат съхранени и използвани при различни заболявания и здравословни състояния както на детето, така и на неговите най-близки роднини при съвместимост. 

Подходящи за използване са всички здрави млечни зъбки, без инфекции и кариеси и със запазена пулпа. Някои банки избягват кътниците, защото при тях невинаги може да се предвиди количеството и състоянието на пулпата.

За взимане на качествен материал зъбчето трябва да е само леко разхлабено – ако се е клатило дълго време или е паднало, пулпата му е загинала и от него не могат да се извлекат стволови клетки. Млечният зъб се вади от стоматолог, поставя се в специален контейнер и се изпраща в лабораторията на банката за извличане на стволовите клетки.

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ В ИНТАСГРАМ

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*