Една от класиките през декември е правенето на напукани какаови сладки.
Сладките имат наситен какаов вкус и красива “снежна” повърхност от пудра захар.
Съставки
2 яйца
100 гр захар
60 мл. олио
100 гр брашно
30 гр (1/3 ч.ч.) неподсладено какао на прах
няколко капки ванилия
1/2 пакетче бакпулвер
Щипка сол
Пудра захар за овалване
В купа смесете сухите съставки (брашното, какаото, бакпулверът и солта).
В друга купа разбийте яйцетата със захарта, добавете олиото и ванилията и отново разбийте.
На части започнете да прибавяте сухите съставки към яйчената смес и бъркайте с шпатула. Бъркайте и добавяйте на части, докато не свърши цялото брашно. Не се получава точно тесто, по-скоро стегната хомогенна смес.
Увийте във фолио за свежо съхранение и приберете в хладилника за 1-2 часа. Целта е тестото за нашите напукани какаови сладки да стегне, така че после лесно да се оформят.
Извадете тестото от хладилника. Голяма тава покрийте с хартия за печене. Включете фурната на 180 градуса.
В купичка изсипете пудра захар за овалване на сладките.
Късайте от тестото малки късчета и оформете топчета колкото орех. Всяко от тях внимателно овалвайте от всички страни с пудрата захар, изтръсквайте от излишното и подреждайте на разстояние в тавичката.
Пече се около 10-12 минути в загрятата фурна. Сладките се надуват от бакпулвера, но тъй като пудрата захар образува нещо като защитетн филм и не могат свободно да увеличат обема си, се пукат. Така се получава красивата шарка от какаото вътре и “заснежената” повърхност.
Още топли са мекички, не печете прекалено дълго, защото ще станат твърде сухи и изключително твърди. Втвърдяват се след като изстинат. Съхраняват се в плътно затворена кутия, в която след няколко дни отново омекват.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.