Наричам го ябълков хляб, а не ябълков кекс, тъй като консистенцията на сместа е по-гъста от кексова, а самият сладкиш става по-плътен и еластичен, а не въздушен като кекс. Стана много вкусен и не толкова сладък, подходящ както за закуска, така и за следобедно прихапване.
Съставки за форма с размери 10 х 24 см.
2 яйца
40 гр кафява захар
30 гр разтопено масло
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
1/2 ч.л. канела
2 средно големи сладки ябълки
Начин на приготвяне
- Яйцата се разбиват със захарта.
- Добавят се разтопеното масло и прясното мляко и се разбива отново за кратко.
- Брашното се пресява с бакпулвера и канелата и се добавя към сместа на части, като се разбива до хомогенност. Ще се получи смес, по-гъста от кексова.
- Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор.
- Ябълките се обелват и почистват от семките. Настъргват се на едро ренде и се прибавят към сместа, разбърква се добре.
- Форма за печене се застила с хартия за печене и сместа се изсипва вътре. Посочените съставки са отлични за правоъгълна форма с размери 10 х 20-24 см.
- Ябълковият хляб се пече в загрятата фурна, докато добие приятна златиста коричка, а при забождане на клечка излиза суха (около 40-45 мин.).
- Оставя се да се охлади. Съхранява се в кутия на стайна температура. Може да се поръси с пудра захар с малко канела и да се гарнира със заквасена сметана.
Надникнете и в нашата пецепта за Бананов хляб.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.