“Мамче, пусни ми тазиии… мастършефката Катето.” 🙂 Карина е голям фен на Храна за душата с Катето Евро и правихме нейното ягодово тирамису 🍓. Може да не е гледала филмчета по Disney Channel, но пък иска да й пускам Food Network…
Рецептата по-долу е леко модифицирана, за да пасва и за деца.
Съставки
250 гр бишкоти савоярди
300 гр пресни ягоди
500 гр маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
200 гр пудра захар
50 гр кристална бяла захар
1 ванилия
2-3 с.л. какао или брашно от рожков
250 мл прясно мляко или 250 мл кафе за напояване на бишкотите
Начин на приготвяне
- Сметаната се разбива със 100 пудрата захар до пухкав крем (ако е подсладена, пропуснете захарта).
- Маскарпонето се разбива с останалите 100 гр пудра захар и двата крема се обединяват, добавя се ванилия и се разбива до хомогенност.
- 200 гр. ягоди, заедно с кристалната захар се пасират. Аз използвах нутрибулет за целта и пюрето стана изключително фино. Ако използвате пасатор или блендер, след това е добре да минете пюрето през цедка, за да премахнете евентуални по-груби частички.
- Ягодовото пюре се добавя към крема и се разбърква добре.
- Останалите ягоди се нарязват на филийки.
- Идва ред на реденето. В купичка налейте 250 мл студено мляко с 1 ч.л. брашно от рожков или охладено еспресо, към което може да прибавите и малко ром. С това се напояват бишкотите. Когато Кари също ще хапва, използвам мляко с лъжичка брашно от рожков. Но ако не е планирано за деца – препоръчвам да се придържате към класиката с кафето.
- Всяка бишкота се топва за кратко в млякото/кафето, след което се подрежда в правоъгълна тавичка. Дъното плътно се покрива с един ред бишкоти. Отгоре се разстила 1/2 от крема, после тънки резени ягоди. Следва втори ред напоени бишкоти и отново крем.
- Покриваме тирамисуто с какао или брашно от рожков и декорираме с ягоди.
- Тирамисуто се оставя в хладилник поне за няколко часа, за да омекнат хубаво бишкотите савоярди.
Вижте още вариации на рецептата за тирамису.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.