Ягодово тирамису

Ягодово тирамису без яйца от Катето Евро

“Мамче, пусни ми тазиии… мастършефката Катето.” 🙂 Карина е голям фен на Храна за душата с Катето Евро и правихме нейното ягодово тирамису 🍓. Може да не е гледала филмчета по Disney Channel, но пък иска да й пускам Food Network…

Рецептата по-долу е леко модифицирана, за да пасва и за деца.

Съставки

  • 250 гр бишкоти савоярди

  • 300 гр пресни ягоди

  • 500 гр маскарпоне

  • 200 мл течна сладкарска сметана

  • 200 гр пудра захар

  • 50 гр кристална бяла захар

  • 1 ванилия

  • 2-3 с.л. какао или брашно от рожков

  • 250 мл прясно мляко или 250 мл кафе за напояване на бишкотите

Начин на приготвяне

  • Сметаната се разбива със 100 пудрата захар до пухкав крем (ако е подсладена, пропуснете захарта).
  • Маскарпонето се разбива с останалите 100 гр пудра захар и двата крема се обединяват, добавя се ванилия и се разбива до хомогенност.
  • 200 гр. ягоди, заедно с кристалната захар се пасират. Аз използвах нутрибулет за целта и пюрето стана изключително фино. Ако използвате пасатор или блендер, след това е добре да минете пюрето през цедка, за да премахнете евентуални по-груби частички.
  • Ягодовото пюре се добавя към крема и се разбърква добре.
  • Останалите ягоди се нарязват на филийки.
  • Идва ред на реденето. В купичка налейте 250 мл студено мляко с 1 ч.л. брашно от рожков или охладено еспресо, към което може да прибавите и малко ром. С това се напояват бишкотите. Когато Кари също ще хапва, използвам мляко с лъжичка брашно от рожков. Но ако не е планирано за деца – препоръчвам да се придържате към класиката с кафето.
  • Всяка бишкота се топва за кратко в млякото/кафето, след което се подрежда в правоъгълна тавичка. Дъното плътно се покрива с един ред бишкоти. Отгоре се разстила 1/2 от крема, после тънки резени ягоди. Следва втори ред напоени бишкоти и отново крем.
  • Покриваме тирамисуто с какао или брашно от рожков и декорираме с ягоди.
  • Тирамисуто се оставя в хладилник поне за няколко часа, за да омекнат хубаво бишкотите савоярди.

Вижте още вариации на рецептата за тирамису.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*