Твърди се, че рецептата за Торта Павлова се е родила през 1920 г. някъде между Австралия и Нова Зеландия в чест на руската балерина Анна Павлова. Дълбоко се съмнявам балерина от руската школа да се е осмелила да опита подобен десерт от тежката артилерия, но пък по външен вид и изтънченост подхожда точно на финеса на балетното изкуство.
Съставки
- За целувченият блат
4 белтъка
200 гр захар
1 ч.л. царевично нишесте
1 ч.л. оцет
Няколко капки ванилия
Щипка сол
- За крема
250 гр маскарпоне
200 мл течна сладкарска сметана
100 гр пудра захар
- За украса
400 гр плодове (ягоди, малини, череши, къпини, боровинки)
Листа прясна мента
По желание: Кокосови стърготини за поръсване
ПРИГОТВЯНЕ НА МЕРЕНГА
Приготвянето на целувчения блат за торта Павлова е лесно и бързо. Но има няколко ключови правила при разбиване на белтъци на сняг, които не бива да забравяме:
- Яйцата трябва да са на стайна температура. Ето защо е необходимо да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди готвенето.
- Разбиването става в напълно чист и сух съд със сухи и чисти бъркалки на миксер. Всяка капка вода или друга съставка би могла да провали меренга. Най-подходяща е стъклена или метална дълбока купа за разбиване.
- Отделяйте белтъци и жълтъците предварително в друг по-малък съд яйце по яйце. Така ще може в купата за разбиване да изсипвате само чисто отделените белтъци – ако попадне част от жълтъка при белтъка, отделете това яйце настрана и не го ползвайте за меренга. Дори малка част от жълтъка ще развали разбиването на сняг.
И така, започва разбиването. Белтъците с щипка сол се разбиват с миксер на висока степен за няколко минути, докато стане пухкава смес. Захарта се добавя по малко на части и разбиването продължава още около 10 минути, докато белтъците станат на стегнати върхове. Това означава, че ако обърнете купата с главата надолу, нищо няма да падне. Опитайте :).
А какво да правите с жълтъците? Крем брюле.
Нишестето и оцетът се разбъркват в малка чашка и се прибавят към разбитите белтъци. Капват се и няколко капки ванилия. Разбива се още малко за кратко, колкото новодобавените продукти да се разпределят равномерно.
Фурната се загрява на 100 градуса с вентилатор. Голяма тава се застила с хартия за печене.
Разбитите белтъци се изписват върху хартията за печене и се оформят на висок блат с диаметър около 22-24 см. При оформянето се постаряйте в центъра блатът да е по-плосък и да има борд по периферията – ще ни трябва “оградка” след това при разпределяне на крема.
Целувченият блат се пече около 1 час и 30-40 минути. Трябва да се втвърди и лесно да се отлепя от хартията за печене, но без да покафеняват върховете.
Извадете готовия блат и оставете да се охлади напълно.
Идея за мини торти Павлова: Вместо да оформяте и изпичате един голям блат, направете няколко малки, като отново гледате да оформите по-висока периферия. Така после ще може да приготвите индивидуални тортички за всеки.
ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА
Сладкарската сметана се разбива до гъст крем. Прибавя се маскарпонето и пудрата захар и отново се разбива до хомогенност. Кремът е готов :).
Покрийте го плътно с прозрачно фолио и приберете в хладилника, докато дойде неговият ред.
СГЛАБЯНЕ НА ТОРТА ПАВЛОВА
От крема и от плодовете меренгът лесно омеква. Ето защо сглабянето на тортата е добре да става непосредствено или час-два преди сервиране. Докато дойде този момент, кремът се съхранява в хладилника, покрит с прозрачно фолио, а целувките в плътно затворена кутия. Може да приготвите отделните компоненти и ден по-рано. Или пък да изпечете повечко малки целувчени блатове и да аранжирате индивидуални порции всеки път при сервиране.
Плодовете се измиват и подсушават. Най-добре е да са цели, тъй като при нарязване, част от сока им ще попие в крема и ще допринесе за бързото омекване на тортата.
Кремът за торта Павлова се поставя в центъра на целувчения блат и се разстила внимателно, така че да покрие щедро целия меренг до борда. Отгоре се декорира богато с приготвените плодове (и листа прясна мента). Тортата може да се поръси с кокосови стърготини.
За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.