торта павлова

Торта Павлова

Твърди се, че рецептата за Торта Павлова се е родила през 1920 г. някъде между Австралия и Нова Зеландия в чест на руската балерина Анна Павлова. Дълбоко се съмнявам балерина от руската школа да се е осмелила да опита подобен десерт от тежката артилерия, но пък по външен вид и изтънченост подхожда точно на финеса на балетното изкуство.

Съставки

  • За целувченият блат
  • 4 белтъка

  • 200 гр захар

  • 1 ч.л. царевично нишесте

  • 1 ч.л. оцет

  • Няколко капки ванилия

  • Щипка сол

  • За крема
  • 250 гр маскарпоне

  • 200 мл течна сладкарска сметана

  • 100 гр пудра захар

  • За украса
  • 400 гр плодове (ягоди, малини, череши, къпини, боровинки)

  • Листа прясна мента

  • По желание: Кокосови стърготини за поръсване

ПРИГОТВЯНЕ НА МЕРЕНГА

Приготвянето на целувчения блат за торта Павлова е лесно и бързо. Но има няколко ключови правила при разбиване на белтъци на сняг, които не бива да забравяме:

  1. Яйцата трябва да са на стайна температура. Ето защо е необходимо да бъдат извадени от хладилника 1-2 часа преди готвенето.
  2. Разбиването става в напълно чист и сух съд със сухи и чисти бъркалки на миксер. Всяка капка вода или друга съставка би могла да провали меренга. Най-подходяща е стъклена или метална дълбока купа за разбиване.
  3. Отделяйте белтъци и жълтъците предварително в друг по-малък съд яйце по яйце. Така ще може в купата за разбиване да изсипвате само чисто отделените белтъци – ако попадне част от жълтъка при белтъка, отделете това яйце настрана и не го ползвайте за меренга. Дори малка част от жълтъка ще развали разбиването на сняг.

И така, започва разбиването. Белтъците с щипка сол се разбиват с миксер на висока степен за няколко минути, докато стане пухкава смес. Захарта се добавя по малко на части и разбиването продължава още около 10 минути, докато белтъците станат на стегнати върхове. Това означава, че ако обърнете купата с главата надолу, нищо няма да падне. Опитайте :).

А какво да правите с жълтъците? Крем брюле.

Нишестето и оцетът се разбъркват в малка чашка и се прибавят към разбитите белтъци. Капват се и няколко капки ванилия. Разбива се още малко за кратко, колкото новодобавените продукти да се разпределят равномерно.

Фурната се загрява на 100 градуса с вентилатор. Голяма тава се застила с хартия за печене.

Разбитите белтъци се изписват върху хартията за печене и се оформят на висок блат с диаметър около 22-24 см. При оформянето се постаряйте в центъра блатът да е по-плосък и да има борд по периферията – ще ни трябва “оградка” след това при разпределяне на крема.

целувчен меренг

Целувченият блат се пече около 1 час и 30-40 минути. Трябва да се втвърди и лесно да се отлепя от хартията за печене, но без да покафеняват върховете.

Извадете готовия блат и оставете да се охлади напълно.

Идея за мини торти Павлова: Вместо да оформяте и изпичате един голям блат, направете няколко малки, като отново гледате да оформите по-висока периферия. Така после ще може да приготвите индивидуални тортички за всеки.

ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

Сладкарската сметана се разбива до гъст крем. Прибавя се маскарпонето и пудрата захар и отново се разбива до хомогенност. Кремът е готов :).

Покрийте го плътно с прозрачно фолио и приберете в хладилника, докато дойде неговият ред.

СГЛАБЯНЕ НА ТОРТА ПАВЛОВА

От крема и от плодовете меренгът лесно омеква. Ето защо сглабянето на тортата е добре да става непосредствено или час-два преди сервиране. Докато дойде този момент, кремът се съхранява в хладилника, покрит с прозрачно фолио, а целувките в плътно затворена кутия. Може да приготвите отделните компоненти и ден по-рано. Или пък да изпечете повечко малки целувчени блатове и да аранжирате индивидуални порции всеки път при сервиране.

Плодовете се измиват и подсушават. Най-добре е да са цели, тъй като при нарязване, част от сока им ще попие в крема и ще допринесе за бързото омекване на тортата.

Кремът за торта Павлова се поставя в центъра на целувчения блат и се разстила внимателно, така че да покрие щедро целия меренг до борда. Отгоре се декорира богато с приготвените плодове (и листа прясна мента). Тортата може да се поръси с кокосови стърготини.

торта павлова

За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*