Това е една грееща чиния, събрала слънцето и аромата на настъпващото лято. По принцип сезонните плодове най ги обичаме сурови и свежи в чинията. Но при такова изобилие в момента, не устоях да не изпробвам и в плодов тарт. Разкошен е, опитайте :).
Съставки
- За масленото тесто
250 гр брашно
200 гр студено масло
1 жълтък
1 с.л. студена вода
- За плънката
50 гр меко масло
50 гр кафява захар
1 яйце
100 гр бадемово брашно (или смлени бадеми)
Сокът на 1/2 лимон
4-5 нектарини (или праскови)
1 с.л. царевично брашно
3 с.л. пудра захар
Няколко капки ванилия
- За намазване:
2 с.л. кафява захар
1 яйце
2-3 с.л. конфитюр от праскови
- За гарниране
Ванилов сладолед или бита сметана
ПРИГОТВЯНЕ НА МАСЛЕНОТО ТЕСТО
Брашното, захарта и маслото (студено, нарязано на кубчета) се поставят в блендер и се бъркат, докато станат на трохи. Добавя се жълтъкът и 1 с.л. студена вода и се замесва тесто. Масленото тесто се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за около 30 мин.
ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА
Първата стъпка е да приготвим франджипана. Маслото се разбива до пухкавост, прибавя се захарта и отново се разбива до бледа смес. Добавя се яйцето, отново се разбива, след което в сместа се изсипва и бадемовото брашно. Разбива се финално до получаване на паста.
В дълбока купа се смесват царевичното брашно, пудрата захар, ванилията и сокът от лимона.
Нектарините се нарязват на тънки резени и се потапят в купата. Внимателно се разбърква, за да може плодовете хубаво се овалят в сместа, но без да се наранят.
СГЛАБЯНЕ НА ТАРТА
Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор. За печенето на тарта ще е необходима голямата тава на фурната, като тя се оставя да се загрее във включения уред.
Тестото се изважда от хладилника. Поставя се върху хартия за печене, а върху него втори лист. По този начин се разточва на овал с диаметър около 32-35 см. и дебелина около 0.5 см. Горният лист хартия за печене се отстранява. Тестото може да бъде дооформено в правилен овал с помощта на нож или да го оставите по начина, по който е разточено за по-небрежен вид.
Франджипанът се намазва обилно в средата на тестото, като се оставя отстрани борд от около 5 см. Отгоре се редят в плътен кръг резените нектарини, така че хубаво да покрият пастата.
Останалият страничен борд тесто внимателно се подгъва навътре, така че да застъпи леко нектарините. За подгъването е най-добре да повдигате хартията за печене под тарта, така че крехкото маслено тесто да не се разчупи.
Подвитите краища тесто се намазват с разбито яйце и се поръсват с кафява захар. Сладкишът се пренася заедно с хартията за печене върху загрятата тава във фурната и се пече около 35 минути, докато тестото стане златисто, а плодовете омекнат.
Изпеченият тарт с нектарини се оставя да се охлади.
Няколко супени лъжици конфитюр от праскови се загрява леко на котлона, така че да стане по-течен. С него внимателно се намазват нектарините на готовия тарт.
Десертът се сервира с топка ванилов сладолед или лъжица бита сметана.
Ако обичате плодови тартове, вижте и рецептата за Тарт татен с ябълки.
За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.