Тарт с франджипан и нектарини

Тарт с нектарини и франджипан

Това е една грееща чиния, събрала слънцето и аромата на настъпващото лято. По принцип сезонните плодове най ги обичаме сурови и свежи в чинията. Но при такова изобилие в момента, не устоях да не изпробвам и в плодов тарт. Разкошен е, опитайте :).

Съставки

  • За масленото тесто
  • 250 гр брашно

  • 200 гр студено масло

  • 1 жълтък

  • 1 с.л. студена вода

  • За плънката
  • 50 гр меко масло

  • 50 гр кафява захар

  • 1 яйце

  • 100 гр бадемово брашно (или смлени бадеми)

  • Сокът на 1/2 лимон

  • 4-5 нектарини (или праскови)

  • 1 с.л. царевично брашно

  • 3 с.л. пудра захар

  • Няколко капки ванилия

  • За намазване:
  • 2 с.л. кафява захар

  • 1 яйце

  • 2-3 с.л. конфитюр от праскови

  • За гарниране
  • Ванилов сладолед или бита сметана

ПРИГОТВЯНЕ НА МАСЛЕНОТО ТЕСТО

Брашното, захарта и маслото (студено, нарязано на кубчета) се поставят в блендер и се бъркат, докато станат на трохи. Добавя се жълтъкът и 1 с.л. студена вода и се замесва тесто. Масленото тесто се увива в прозрачно фолио и се оставя в хладилника за около 30 мин.

ПРИГОТВЯНЕ НА ПЛЪНКАТА

Първата стъпка е да приготвим франджипана. Маслото се разбива до пухкавост, прибавя се захарта и отново се разбива до бледа смес. Добавя се яйцето, отново се разбива, след което в сместа се изсипва и бадемовото брашно. Разбива се финално до получаване на паста.

В дълбока купа се смесват царевичното брашно, пудрата захар, ванилията и сокът от лимона.

Нектарините се нарязват на тънки резени и се потапят в купата. Внимателно се разбърква, за да може плодовете хубаво се овалят в сместа, но без да се наранят.

СГЛАБЯНЕ НА ТАРТА

Фурната се включва на 180 градуса с вентилатор. За печенето на тарта ще е необходима голямата тава на фурната, като тя се оставя да се загрее във включения уред.

Тестото се изважда от хладилника. Поставя се върху хартия за печене, а върху него втори лист. По този начин се разточва на овал с диаметър около 32-35 см. и дебелина около 0.5 см. Горният лист хартия за печене се отстранява. Тестото може да бъде дооформено в правилен овал с помощта на нож или да го оставите по начина, по който е разточено за по-небрежен вид.

Франджипанът се намазва обилно в средата на тестото, като се оставя отстрани борд от около 5 см. Отгоре се редят в плътен кръг резените нектарини, така че хубаво да покрият пастата.

Останалият страничен борд тесто внимателно се подгъва навътре, така че да застъпи леко нектарините. За подгъването е най-добре да повдигате хартията за печене под тарта, така че крехкото маслено тесто да не се разчупи.

Подвитите краища тесто се намазват с разбито яйце и се поръсват с кафява захар. Сладкишът се пренася заедно с хартията за печене върху загрятата тава във фурната и се пече около 35 минути, докато тестото стане златисто, а плодовете омекнат.

Изпеченият тарт с нектарини се оставя да се охлади.

Няколко супени лъжици конфитюр от праскови се загрява леко на котлона, така че да стане по-течен. С него внимателно се намазват нектарините на готовия тарт.

Десертът се сервира с топка ванилов сладолед или лъжица бита сметана.

Ако обичате плодови тартове, вижте и рецептата за Тарт татен с ябълки.

За да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*