бананов хляб з боровинки

На гости: Бананов хляб с боровинки

На гости на ни е Foodriana. Тя споделя, че сладкарството е нейна слабост и обича да експериментира в кухнята. Интервюто с Адриана може да видите тук. А ето и рецептата, която избра да сподели за нас:

Избрах една любима рецепта, която лесно се модифицира спрямо всеки вкус – бананов хляб. Супер е за закуска с кисело мляко, за следобедна закуска, за снак на път, за моментите, в които искаме ‚нещо сладко‘. Най-често правя банановия хляб с шоколад, но сега избрах да го направя с боровинки, защото племенникът ми им е голям фен и обича всичко с тях. Хубавото на рецептата е, че освен вкусна, е много лесна и бърза – не е нужно да се използва миксер и децата могат с голямо удоволствие да се включат. Ако са по-големи, могат и сами да я направят.

Продукти:

  • 3 банана (колкото по-узрели, толкова по-добре)
  • 1 яйце
  • 1 и ½ ч.ч. брашно
  • 2/3 ч.ч. захар
  • 150 грама масло, разтопено
  • 1 ч.л. сода за хляб
  • Сол
  • Ванилия
  • По желание, на око: боровинки, шоколадови копчета, орехи 

Приготвяне:

  1. Загряваме фурната на 175 градуса, горен и долен реотан, без вентилатор.
  2. Яйцето се разбива със захарта и солта, след което се добавя и разтопеното на водна баня масло.
  3. Брашното се пресява заедно със содата за хляб и ванилията и се добавя към сместа. 
  1. Накрая се добавят и бананите, които се намачкват предварително с вилица. Аз обичам да добавям само 2 банана и половина, а останалата половинка нарязвам на две и декорирам сместа преди да сложа хляба за печене (виж снимките).
  2. Ако добавяме шоколад, боровинки, орехи или каквото друго искаме, сега е моментът.
  1. Изсипваме сместа в продълговата форма за печене и печем за 1 час.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Един коментар

  1. Изпробвах вече кейка и се получи много добре. Боровинките придават отлична свежест. Рецептата е добре описана и лесно успях да се справя, макар да не съм най-сръчния кулинар. Ще ми е интересно да опитам и други рецепти с други плодове вместо боровинките.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*