На гости на ни е Foodriana. Тя споделя, че сладкарството е нейна слабост и обича да експериментира в кухнята. Интервюто с Адриана може да видите тук. А ето и рецептата, която избра да сподели за нас:
Избрах една любима рецепта, която лесно се модифицира спрямо всеки вкус – бананов хляб. Супер е за закуска с кисело мляко, за следобедна закуска, за снак на път, за моментите, в които искаме ‚нещо сладко‘. Най-често правя банановия хляб с шоколад, но сега избрах да го направя с боровинки, защото племенникът ми им е голям фен и обича всичко с тях. Хубавото на рецептата е, че освен вкусна, е много лесна и бърза – не е нужно да се използва миксер и децата могат с голямо удоволствие да се включат. Ако са по-големи, могат и сами да я направят.
Продукти:
- 3 банана (колкото по-узрели, толкова по-добре)
- 1 яйце
- 1 и ½ ч.ч. брашно
- 2/3 ч.ч. захар
- 150 грама масло, разтопено
- 1 ч.л. сода за хляб
- Сол
- Ванилия
- По желание, на око: боровинки, шоколадови копчета, орехи
Приготвяне:
- Загряваме фурната на 175 градуса, горен и долен реотан, без вентилатор.
- Яйцето се разбива със захарта и солта, след което се добавя и разтопеното на водна баня масло.
- Брашното се пресява заедно със содата за хляб и ванилията и се добавя към сместа.
- Накрая се добавят и бананите, които се намачкват предварително с вилица. Аз обичам да добавям само 2 банана и половина, а останалата половинка нарязвам на две и декорирам сместа преди да сложа хляба за печене (виж снимките).
- Ако добавяме шоколад, боровинки, орехи или каквото друго искаме, сега е моментът.
- Изсипваме сместа в продълговата форма за печене и печем за 1 час.
Изпробвах вече кейка и се получи много добре. Боровинките придават отлична свежест. Рецептата е добре описана и лесно успях да се справя, макар да не съм най-сръчния кулинар. Ще ми е интересно да опитам и други рецепти с други плодове вместо боровинките.