Зет ми е страхотен кулинар. Прави най-хубавите домашни телешки бургери, от които Карина изяжда по два (!) на обяд. А от баба открадна умението да меси тесто и вече й е конкуренция с най-вкусните питки-цветя. Днес ни гостува с рецепта за виенски шницел.
Съставки за 4 порции
500-600 гр телешко бонфиле
2 яйца
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. брашно
сол
черен пипер
олио за пържене
- ЗА ГАРНИРАНЕ
50 гр масло
връзка пресен магданоз
2 лимона
ПРИГОТВЯНЕ НА ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ
Телешкото бонфиле се нарязва на 4 равни парчета напречно на мускулните влакна. Всяко парче се начуква добре от двете страни върху дървена дъска, така че да се получи шницел с дебелина около 5 мм.
Всяко парче месо се осолява и подправя със смлян черен пипер от двете страни. По повърхността с остър нож се правят леки напречни прорези.
Яйцата се разбиват с вилица в купа. Галетата се изсипват в дълбока чиния, брашното в друга дълбока чиния.
Олиото се загрява на котлона в дълбока широка тенджера или дълбок тиган.
Всяко парче месо се овалва в брашно, след което се потапя в яйцето и накрая в галета.
Шницелите се пържат в маслена баня за няколко минути от всяка страна. След което се отцеждат от излишната мазнина в чиния, покрита с кухненска хартия.
ПРИГОТВЯНЕ НА АРОМАТНО МАСЛО
Магданозът се наситнява, към него се прибавя ситно настърганата кора на 1 лимон и се разбърква. Маслото се нарязва на кубчета и всяко кубче се овалва в микса от магданоз и лимонена кора.
Нашият виенски шницел се поднася с парче от ароматното масло и резен лимон и гарниран с пържени картофки.

А ако искате да опитате истински виенски шницел във Виена, приготвяйте багажа и не пропускайте съветите от нашия Пътеводител за Виена.
Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.