виенски шницел

На гости: Виенски шницел

Зет ми е страхотен кулинар. Прави най-хубавите домашни телешки бургери, от които Карина изяжда по два (!) на обяд. А от баба открадна умението да меси тесто и вече й е конкуренция с най-вкусните питки-цветя. Днес ни гостува с рецепта за виенски шницел.

Съставки за 4 порции

  • 500-600 гр телешко бонфиле

  • 2 яйца

  • 1 ч.ч. галета

  • 1 ч.ч. брашно

  • сол

  • черен пипер

  • олио за пържене

  • ЗА ГАРНИРАНЕ
  • 50 гр масло

  • връзка пресен магданоз

  • 2 лимона

ПРИГОТВЯНЕ НА ВИЕНСКИ ШНИЦЕЛ

Телешкото бонфиле се нарязва на 4 равни парчета напречно на мускулните влакна. Всяко парче се начуква добре от двете страни върху дървена дъска, така че да се получи шницел с дебелина около 5 мм.

Всяко парче месо се осолява и подправя със смлян черен пипер от двете страни. По повърхността с остър нож се правят леки напречни прорези.

Яйцата се разбиват с вилица в купа. Галетата се изсипват в дълбока чиния, брашното в друга дълбока чиния.

Олиото се загрява на котлона в дълбока широка тенджера или дълбок тиган.

Всяко парче месо се овалва в брашно, след което се потапя в яйцето и накрая в галета.

Шницелите се пържат в маслена баня за няколко минути от всяка страна. След което се отцеждат от излишната мазнина в чиния, покрита с кухненска хартия.

ПРИГОТВЯНЕ НА АРОМАТНО МАСЛО

Магданозът се наситнява, към него се прибавя ситно настърганата кора на 1 лимон и се разбърква. Маслото се нарязва на кубчета и всяко кубче се овалва в микса от магданоз и лимонена кора.

Нашият виенски шницел се поднася с парче от ароматното масло и резен лимон и гарниран с пържени картофки.

А ако искате да опитате истински виенски шницел във Виена, приготвяйте багажа и не пропускайте съветите от нашия Пътеводител за Виена.

Последвайте ни във Facebook и в Instagram, за да виждате и следващите ни рецепти и публикации.

Абонирайте се за нашия бюлетин:

С попълването на тази форма потвърждавам желанието си да получавам рецепти, публикации, авторско и промоционално съдържание от The Little Chef.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*