Гуакамоле се приготвя изключително лесно и в същото време е любима разядка на всички. Няколко са важните елемента от тази семпла рецепта:
- Използвайте хубаво добре узряло кремообразно авокадо. Обикновено вкъщи купуваме авокадото все още твърдо. Оставям го в купата с останалите плодове на кухненския плот (авокадото много “обича” да зрее край банани) и до няколко дни е готово за консумация. Кората леко потъмнява, а на пипане плодът се усеща леко мек. Използвайте еднакво узрели плодове (ако единият плод е по-твърд или по-презрял, определено ще личи)
- Лайм, не лимон. Макар да изглежда дребен детайл, лаймът и лимонът нося различни аромати.
- Мачкайте с вилица, не с блендер. Консистенцията на доброто гуакамоле е по-груба, с малки парченца, а не на фино пюре. Ако решите да използвате чопър, ползвайте само няколко импулса и не миксирайте прекалено.
Съставки
2-3 бр. голямо и добре узряло авокадо
2 с.л. прясно изцеден сок от лайм
1/4 глава червен лук
1 скилидка чесън
Сол на вкус
Връзка пресен магданоз
По желание: малко лют червен пипер; няколко стръка кориандър; 1/2 домат
Лукът се нарязва на ситно, листата пресен магданоз също. Скилидката чесън се обелва, смачква и накълцва. Лаймът се изстисква.
Авокадото се обелва и нарязва на парчета. В голяма купа веднага се полива със сока от лайм, за да се предотврати почерняване. Намачква се хубаво с вилица.
Към добре намачканото авокадо се прибавят червеният лук, чесънът, магданозът. Поръсва се със сол и се разбърква добре. За да усетите добре вкусовете, изчакайте няколко минути, за да може авокадото да попие ароматите на останалите съставки. Ако е необходимо, добавете още сол. Разбъркайте и отново изчакайте, преди да опитате повторно. За 3 бр. авокадо ориентировъчно е необходима 1 ч.л. сол (но всичко зависи от размера на плодовете, както и от вкуса ви, затова опитвайте).
По-желание добавете малко люта чушка или лют червен пипер за повече пикантност. В оригинал в рецептата се включват и няколко стръка кориандър. Неговият аромат е по-специфичен и не на всеки му харесва, опитайте и преценете.
Напоследък пък вкъщи добавяме и малко домат към рецептата. Трябва да е обелен, семките и воднистата част около тях не премахват и месестата част се нарязва на ситно.
Традиционното гуакамоле се сервира с царевичен чипс или като дип към мексиканска храна. Опитайте и в комбинация с плоски питки лаваш.
Предлагаме ви да надникнете и в Тънкостите на домашното песто.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.