домашен сладолед с банан и боровинки

Домашен сладолед с банан и боровинки

Съставки

  • 2 зрели банана

  • 300 гр пресни или замразени боровинки

  • 100 мл заквасена сметана или кисело мляко с висока масленост

  • 2-3 с.л. захар

  • 1 с.л. водка

Бананите се нарязват на парчета и се поставят в плик или пластмасова купа във фризера поне за няколко часа или денонощие, за да замръзнат добре.

Боровинките, ако са пресни, се измиват и отцеждат хубаво и също се поставят във фризера – поне за няколко часа или денонощие, за да замръзнат добре.

В блендер или нутрибулет се поставят замразените банани и боровинки. Добавя се малко от киселото мляко или сметаната и захарта. Разбива се до получаване на гладка консистенция.

Смлените плодове се изсипват при останалата сметана/кисело мляко. Добавят се водката и отново се разбива.

Бананите дават достатъчно сладост, но захарта спомага сладоледът да не кристализира, така че е добре да се добави малко. Водката също се добавя с цел да се избегне кристализирането при замръзването на сладоледа – затова се използва алколох с неутрален аромат и вкус, който не се усеща.

Ако търсите по-плътна сметанова консистенция, заменете заквасената сметана с течна сладкарска сметана, която разбийте на пухкав крем.

Сместа за сладоледа се изсипва в съд с капак, подходящ за съхранение на ниска температура, и се поставя във фризера. Добре е периодично да се разбърква по време на процеса на замръзване – например на всеки 1-2 часа може да изваждате купата и да разбърквате внимателно с лъжица. Това се повтаря, докато разбъркването започва да става много трудно. Периодичното разбръкване заменя действието на машината за сладолед и спомага за това сладоледът да стегне в мека кремообразна консистенция.

Сладоледът се сервира, гарниран с пресни бери плодове (боровинки, малини), смлян суров шам фъстък или начупени орехи.

  • домашен сладолед
  • домашен сладолед с банан и боровинки
  • домашен сладолед с банан и боровинки

Този домашен сладолед е чудесен самостоятелно, но би бил и отлична компания на Шоколадов лава кейк.

Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*