Съставки
2 зрели банана
300 гр пресни или замразени боровинки
100 мл заквасена сметана или кисело мляко с висока масленост
2-3 с.л. захар
1 с.л. водка
Бананите се нарязват на парчета и се поставят в плик или пластмасова купа във фризера поне за няколко часа или денонощие, за да замръзнат добре.
Боровинките, ако са пресни, се измиват и отцеждат хубаво и също се поставят във фризера – поне за няколко часа или денонощие, за да замръзнат добре.
В блендер или нутрибулет се поставят замразените банани и боровинки. Добавя се малко от киселото мляко или сметаната и захарта. Разбива се до получаване на гладка консистенция.
Смлените плодове се изсипват при останалата сметана/кисело мляко. Добавят се водката и отново се разбива.
Бананите дават достатъчно сладост, но захарта спомага сладоледът да не кристализира, така че е добре да се добави малко. Водката също се добавя с цел да се избегне кристализирането при замръзването на сладоледа – затова се използва алколох с неутрален аромат и вкус, който не се усеща.
Ако търсите по-плътна сметанова консистенция, заменете заквасената сметана с течна сладкарска сметана, която разбийте на пухкав крем.
Сместа за сладоледа се изсипва в съд с капак, подходящ за съхранение на ниска температура, и се поставя във фризера. Добре е периодично да се разбърква по време на процеса на замръзване – например на всеки 1-2 часа може да изваждате купата и да разбърквате внимателно с лъжица. Това се повтаря, докато разбъркването започва да става много трудно. Периодичното разбръкване заменя действието на машината за сладолед и спомага за това сладоледът да стегне в мека кремообразна консистенция.
Сладоледът се сервира, гарниран с пресни бери плодове (боровинки, малини), смлян суров шам фъстък или начупени орехи.
Този домашен сладолед е чудесен самостоятелно, но би бил и отлична компания на Шоколадов лава кейк.
Ако искате да виждате и следващите ни рецепти и публикации, последвайте ни във Facebook и в Instagram.